Municipiul Iaşi a votat Declaraţia de Unire cu Republica Moldova
Sursa foto:Ziarul de Iaşi Vizualizari:

Municipiul Iaşi a votat Declaraţia de Unire cu Republica Moldova

Primăria şi Consiliul Local Iaşi au votat astăzi, 30 martie, Declaraţia de Unire cu Republica Moldova. Documentul, care include temeiuri juridice şi un plan de acţiuni în opt puncte, a fost semnat de primarul Mihai Chirica şi consilierii municipali.

Pe ordinea de zi a şedinţei a figurat proiectul de aprobare a Rezoluţiei Unioniste de Aderare a Municipiului Iaşi la Proiectul Unirii Basarabiei cu România.

„Vreau să fac din Unirea Basarabiei cu România un scop în viaţă. Nu putem încălca Constituţiile celor două state, dar ne propunem să facem tot ce este posibil din punct de vedere legal, adică ştiinţific, istoric, cultural, economic, infrastructură, schimburi de elevi şi studenţi, precum şi integrarea celor două comunităţi într-o singură diaspora”, a spus primarul Mihai Chirica.

Documentul conţine argumente bazate pe motive de ordin istoric şi de drept internaţional cu privire la legitimitatea demersurilor democratice pe care instituţiile de stat locale şi centrale din dreapta şi din stânga Prutului le întreprind în direcţia Unirii.

Mai mult, municipalitatea Iaşi se angajează prin toate căile prevăzute de legislaţie să dezvolte relaţii privilegiate în plan economic, social şi cultural între România şi Republica Moldova, să asigure condiţii pentru un schimb permanent de cetăţeni aflaţi în pregătire educaţională şi profesională, să încurajeze integrarea bisericilor ortodoxe de pe ambele maluri ale Prutului sub conducerea Patriarhiei Române, să intensifice schimburile la nivel academic şi să sprijine integrarea într-un singur corp a întregii diaspore de limbă română.

RECOMANDĂRI