Film documentar despre românii timoceni la 100 de ani de la Marea Unire
Sursa foto:infoprut.ro Vizualizari:

Film documentar despre românii timoceni la 100 de ani de la Marea Unire

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin, susţinut de Institutul Cultural Român, a realizat un film documentar despre românii din Timocul sârbesc, în contextul Centenarului Marii Uniri.

Potrivit unui comunicat de presă al IEH, citat de infoprut.ro, producţia vizează creşterea gradului de informare a românilor din Ţară, din Valea Timocului, dar şi din alte comunităţi istorice, precum şi din diaspora, cu privire specificul comunităţii de români din Serbia de Răsărit şi faclitarea accesului specialiştilor, factorilor decizionali şi instituţiilor de profil de la Bucureşti, dar şi din afara României, la o serie de explicaţii în legătură cu particularităţile acestei comunităţi.

Conform asociaţiilor româneşti din Timoc, comunitatea românească este concentrată în special în arealul delimitat de râul Morava (la apus), Dunăre (partea de nord) şi Timoc (partea de sud-est) şi, după aceleaşi surse, numărul românilor/vlahilor din această zonă este de peste 300.000. Aceştia trăiesc în 154 de localităţi (sate şi comune) compacte din punct de vedere etnic şi în 48 de localităţi cu populaţie mixtă româno-sârbă. Situaţia în cadrul comunităţii româneşti din Serbia de Nord-Est (Timoc) este una dificilă, românii din zonă nefiind recunoscuţi ca minoritate naţională şi, implicit, aceştia nu beneficiază de drepturile şi libertăţile aferente.
RECOMANDĂRI