Centenar

#eusuntromania Părintele Marii Uniri. Un preot se luptă pentru salvarea casei lui Iuliu Maniu

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri n-ar fi fost posibilă fără Iuliu Maniu. Considerat creatorul şi chiar unificatorul statului naţional modern, Iuliu Maniu murea în urmă cu 65 de ani, după o lungă perioadă în care a stat în închisoarea comunistă de la Sighet. La Bădăcin, locul în care s-a născut, Maniu a fost comemorat modest, fără mult fast, aşa cum de altfel şi-ar fi dorit. Printre cei care îi ţin amintirea trează este şi Cristian Borz, un preot greco-catolic care şi-a dedicat cariera pentru a duce mai departe valorile celui cunoscut drept "Sfinxul" de la Bădăcin.

În urmă cu 100 de ani, Iuliu Maniu pleca spre Adunarea de la Alba Iulia cu sufletul împăcat că Transilvania lui natală devenea parte integrantă a României.

Aproape 3 decenii mai târziu, comuniştii îl aruncau în temniţă pe unul dintre artizanii Unirii.

Timpul a trecut nemilos de atunci peste moştenirea lăsată de Iuliu Maniu la Bădăcin, în judeţul Sălaj. Însă, preotul Cristian Borz a luptat să ţină făclia speranţei aprinsă. A preluat casa memorială a politicianului şi luptă de ani buni să o readucă la viaţă, totul doar cu ajutorul unei fotografii rămase de pe vremuri.

Oamenii din zonă, impresionaţi de devotamentul preotului, au sărit în ajutor.

Marius Andrei, un tânăr plecat în urmă cu 7 ani în Germania, a fost primul care a donat bani pentru refacerea casei.

Oamenii din sat nu l-au uitat pe marele politician transilvănean şi în fiecare an, la începutul lui februarie, la bustul din faţa casei depun coroane de flori.

Până când statul român va identifica o variantă legislativă pentru a investi în refacerea conacului de la Bădăcin, campania preotului Cristian Borz "Salvaţi casa lui Iuliu Maniu" continuă.