Actualitate

Oamenii legii au investigat zeci de infracţiuni comise cu arme deţinute ilegal

Oamenii legii au investigat zeci de infracţiuni comise cu arme deţinute ilegal

Anul trecut, oamenii legii au investigat zeci de infracţiuni comise cu arme deţinute ilegal. Una dintre acestea s-a încheiat tragic. Pentru a preveni alte nenorociri, Poliţia Naţională a început o campanie de informare şi îndeamnă oamenii să predea benevol armele neînregistrate. Până la sfârşitul lunii mai, vor fi verificaţi toţi posesorii de arme.

Aproximativ 30 de posesori de arme din Durleşti au fost chemaţi la Casa de Cultură din oraş, unde poliţia le-a verificat armele şi permisele pentru acestea.


„Arma se păstrează în safeu. Eu o ţin în formă închisă, în toc. Mai departe de copii. Cheile permanent sunt la mine. Acces am doar eu la safeu. Trebuie să avem grijă de noi şi de cei din jur. Arma e un obiect care ucide. Noi suntem vânători şi avem grijă să ne ducem doar la vânătoare cu dânsa. E armă de vânătoare, dar practic sportul, nu vânătoarea. Trebuia de făcut acest lucru, pentru că sunt multe arme neînregistrate. Nici soţia nu are acces la arma mea. Trebuie să cunoască lumea pe cei care deţin sua nu armaă şi în ce stare se află”.


Majoritatea posesorilor de arme din Durleşti sunt vânători. Doar în municipiul Chişinău sunt înregistraţi 1300.


TATIANA TABARANU, reprezentant, Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova: „Fiecare vânător are câte trei, patru sau cinci arme. Chiar şi mai multe. Mulţi sunt care colecţionează. La un trimestru facem şedinţe cu toţi vânătorii. Le aducem la cunoştinţă unele schimbări sua modificări ale legislaţiei”.


Poliţia susţine că printre cele mai dese încălcări înregistrate în timpul controalelor sunt păstrarea armelor în locuri accesibile inclusiv copiilor. Urmează armele nedeclarate de proprietar. Au fost însă şi 60 de persoane care au predat benevol armele deţinute ilegal.


EFIM COSTIŞANU, reprezentant INSP: „Majoritatea spun că armele ori au rămas de la tatăl decedat, ori de la bunelul decedat. Poliţia cere de la cetăţean să fie ordonat, să predea oricare armă deţinută ilegal, deoarece o armă deţinută ilegal este un pericol în primul rând pentru viaţa sa, pentru viaţa membrilor familiei şi pentru întreaga societate”.


Persoanele care predau benevol armele neînregistrate nu sunt trase la răspundere. În caz contrar, Codul Penal prevede o amendă de până la 9 mii de lei sau până la doi ani de închisoare. În Republica Moldova, peste 65 de mii de persoane au permis de armă. Numărul maxim de arme deţinut legal de un cetăţean al Republicii Moldova este de 12 unităţi.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter