Actualitate

Tot mai mulţi antreprenori basarabeni aleg piaţa UE pentru a-şi vinde produsele. Calitatea este mai apreciată, respectiv, preţurile sunt mult mai bune

Tot mai mulţi antreprenori basarabeni aleg piaţa UE pentru a-şi vinde produsele. Calitatea este mai apreciată, respectiv, preţurile sunt mult mai bune

Tot mai mulţi antreprenori basarabeni aleg piaţa Uniunii pentru a-şi vinde produsele. În ultimii ani, cota de export spre ţările din UE a crescut considerabil. Principalul avantaj al pieţei europene este că acolo e apreciată calitatea produselor şi, respectiv, preţurile sunt mult mai bune. Subiectul a fost discutat astăzi, la Chişinău, în cadrul unei conferinţe dedicate creşterii competitivităţiii afacerilor locale în contextul lansării negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. La eveniment au participat peste 100 de oameni de afaceri şi experţi străini.

Ina Macovei administrează un mic atelier de producere a încălţămintei de tip barefoot, de altfel, singurul de acest fel în Republica Moldova. Aproape întreaga producţie e destinată pieţei din Uniunea Europeană.

INA MACOVEI, antreprenoare: „Încălţăminte minimalistă, imită mersul desculţ, fără întărituri, fără talonete, foarte flexibilă, foarte moale. 00.18 MUSCA 00.58 El este foarte bine cunoscut în Europa, în UE. România foarte mult este cunoscut”.4

Antreprenoarea spune că vrea să-şi dezvolte afacerea, inclusiv prin majorarea cifrei de export şi a venit la eveniment pentru a afla despre noi oportunităţi de dezvoltare. Iar Alexandru Florea este reprezentantul unei companii agriocole, specializată în producerea miezului de nucă. Acum firma exportă doar o mică parte din producţie în UE.

ALEXANDRU FLOREA, reprezentant, companie de producere a miezului de nucă: „Am venit la acest eveniment, să aflăm mai multe informaţii  de la experţi, cum potenţial putem să ne creştem exporturile în UE, cum să ne dezvoltăm afacerea în aşa fel ca să putem fi mai productivi şi în acest fel să ne creştem profiturile”.

14 experţi şi antreprenori din Repubica Moldova, România şi Ucrania şi-au împărtăşit experienţa şi cunoştinţele pentru a-i ajuta pe oamanii de afaceri basarabeni să poată ţine pasul cu noile provocări ale pieţei europene. Tema ediţiei din acest an a conferinţei este "Afacerile locale merg în Uniunea Europeană".

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Viitorul şi marii câştigători ai integrării europene sunt în primul rînd antreprenorii, pentru că aici este viitorul economiei noastre. Deja avem peste 65 de procente din exporturi orientate spre UE, putem mult mai mult”.

MAIA SANDU, preşedinte, Republica Moldova: „Fiecare afacere înseamnă locuri de muncă, o perspectivă de dezvoltare şi o sursă de speranţă pentru oameni şi pentru comunitate. De aceea statul este alături de antreprenorii din Republica Moldova”.

Evenimentul a fost organizat de Alianţa Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Republica Moldova. 

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în primele două luni ale acestui an, producătorii autohotni au exportat pe piaţa din Uniunea Europeană mărfuri în sumă totală de peste 400 de milioane de dolari, cu aproape 5 la sută mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter