Social

O expoziţie de echipamente şi materiale de construţie şi o alta de sisteme de conservare a energiei şi instalaţii termice au fost inaugurate la Chişinău

O expoziţie de echipamente şi materiale de construţie şi o alta de sisteme de conservare a energiei şi instalaţii termice au fost inaugurate la Chişinău

O expoziţie de echipamente şi materiale de construţie şi alta de sisteme de conservare a energiei şi instalaţii termice au fost inaugurate la Centrul Internațional de Expoziții din Chişinău. Vizitatorii, de la meseriaşi până la agenţi economici, au avut ocazia să vadă care sunt noile tehnologii, prietenoase atât cu mediul, cât şi cu buzunarul consumatorului.

Standurile unde au fost prezentate sisteme fotovolataice de ultimă generaţie s-au bucurat de interes sporit din partea vizitatorilor expoziţiei MOLDENERGY.

Paralel, la expoziţia MOLDCONSTRUCT au fost prezentate tehnici de lucru, materiale de construcție şi echipamente de protecție.

La expoziţii participă peste 130 companii din Republica Moldova, Italia, Letonia, Polonia, România, Ucraina şi Turcia.

ZINAIDA POPA, director, Centru Expoziţional: „Şi nu este întâmplător faptul că aceste expoziţii se desfăşoară în aceiaşi perioadă de timp, ori nu putem diviza conceptul de a construi sau conceptul energiei , a energiei regenerabile. Ele merg mână de mână”.

Evenimentul e şi o platformă de dialog între autorități, agenţi economici şi angajaţii de rând.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Noi simţim nevoia de tehnologii noi, de oameni mai calificaţi, de soluţii tehnice noi, de proiectări la standarde noi. În Republica Moldova în primul rând din Uniunea Europeană, din partea partenerilor noştri externi, care trebuie cât mai repede transformaţi în beneficii pentru oameni”.

ION MUNTEAN, director, Centrul Naţional pentru Energie Durabilă: „Deja avem alocaţi peste 170 de milioane de lei pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică care urmează să fie valorificate imediat ce avansăm cu pregătirea documentaţiei tehnice, pentru asociaţiile de locatari. Avem deja 25 de asociaţii de locatari care şi-au manifestat interesul să obţină finanţare”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter