Justiție

BNM va contesta decizia judecătorilor potrivit căreia instituția rămâne responsabilă civil în dosarul "Frauda Bancară"

BNM va contesta decizia judecătorilor potrivit căreia instituția rămâne responsabilă civil în dosarul "Frauda Bancară"

La o zi de când magistraţii Judecătoriei Chişinău, cu sediul Buiucani, au decis că Banca Naţională rămâne responsabilă civil de acţiunile fostului guvernator şi a celor doi adjuncţi cu statut de învinuiţi în dosarul "Frauda Bancară", conducerea BNM încă nu a venit cu o reacţie oficială. În schimb, a vorbit secretarul Comisiei juridice din Parlament, Igor Chiriac, care susţine că BNM va contesta decizia la Curtea de Apel.

Reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei încă nu au venit cu o reacţie ofială la decizia magistraţilor din Chişinău, potrivit cărora BNM rămâne responsabilă civil de acţiunile fostului guvernator, Dorin Drăguţanu, şi a doi vice-guvernatori, cu statut de învinuiţi în dosarul "Frauda Bancară".

În schimb, secretarul Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Igor Chiriac, a declarat pentru TVR MOLDOVA că Banca Naţională Naţională va contesta decizia magistraţilor. IGOR CHIRIAC secretar, Comisia juridică, numiri şi imunităţi: „Această hotărâre nu este una definitivă, ea trebuie să urmeze calea celorlalte instanţe ca să verifice legalitatea hotărârii judecătoriei, dar nu cred că cetăţenii, noi trebuie să achităm pentru ceea ce au furat toţi aceşti hoţi de miliarde. Procedura este că partea care nu este de acord cu hotărârea primei instanţe şi în aczul dat vedem că Banca Naţională nu este de acord cu această hotărâre urmează să o conteste la Curtea de Apel”. Iar deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Grigore Novac, cere ca foştii guvernatori ai Băncii Naţionale să fie acţionaţi în judecată şi obligaţi să întoarcă ei suma prejudiciilor celor care au avut de suferit în urma furtului miliardului. GRIGORE NOVAC deputat, BCS: „Nu ar trebui însăşi instituţia să suporte aceste cheltuieli, să le suporte cei care au luat decizii. Statul este obligat să acţioneze în regres, adică să acţioneze în judecată pe cei care au luat decizii urmare a cărora a fost prejudiciat statul, banca şi aşa mai departe ca din veniturile lor, în viitor, din salariu, legal să fie returnat la bugetul de stat”. Amintim că ieri, magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, au decis că BNM rămâne responsabilă civil de acţiunile a trei învinuiţi în dosarul "Furtul miliardului". Este vorba despre fostul guvernator, Dorin Drăguțanu și foştii viceguvernatori, Ion Sturzu şi Emma Tăbîrţa. La modul practic, asta înseamnă că dacă cei trei vor fi găsiți vinovați de complicitate la escrocherie și spălare de bani, Banca Naţională va fi obligată să restituie prejudiciul cauzat de aceştia tuturor părţilor vătămate, o sumă de aproximativ două miliarde de lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter