Politic

Vitalie Marinuța: Rușii și-au pus în plan, până la 9 mai, să obțină o victorie importantă pe front

post-img
Vitalie Marinuta

Ucraina se află într-o perioadă dificilă a războiului, iar acest lucru este cauzat de lipsa de armament și de oboseala de pe front. O spune ex-ministrul Apărării Republicii Moldova, Vitalie Marinuța, potrivit căruia Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de armament. Teza este confirmată și de directorul adjunct IPRE, Mihai Mogîldea, potrivit căruia cel mai important sprijin pentru armata ucraineană ar trebui să vină de la Washington, însă Congresul american întârzie să aprobe ajutorul de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, notează IPN.

Directorul adjunct IPRE, Mihai Mogîldea, spune că în lipsa ajutorului militar occidental, Ucraina este într-o poziție nefastă în fața Rusiei. Potrivit expertului, Congresul american întârzie să aprobe ajutorul de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, fapt ce oferă avantaje considerabile Rusiei pe front.

„În ultima perioadă, Ucraina a fost lipsită de un sprijin masiv din partea Occidentului pe dimensiunea înarmării. Faptul că în Congresul american, sprijinul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina a fost blocat mai bine de jumătate de an a afectat mult rezistența Ucrainei în fața atacurilor rusești. Mai mult, banii care vin din Uniunea Europeană, deși sunt importanți, nu asigură necesitățile ucrainene. Astăzi Ucraina luptă cu o capacitate de câteva ori mai mică decât Rusia. De exemplu, dacă Ucraina are un glonț, Rusia are zece. Acest raport era acum câteva luni de câteva ori mai mic, dar astăzi este atât de mare din cauza întârzierii munițiilor dinspre Occident. Și președintele Zelensky a anunțat că Ucraina nu mai poate rezista mult într-o asemenea ipostază și are nevoie de sprijin urgent. Iar cel mai important sprijin trebuie să vină de la Washington – 61 de miliarde de dolari”, a spus directorul adjunct IPRE, Mihai Mogîldea, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, spune că situația pe front s-a înrăutățit considerabil, după ce Rusia a reușit să cucerească localitatea ucraineană Avdiivka. Potrivit ex-ministrului Apărării, Rusia are astăzi avantaje pe front atât la capitolul capacități umane, cât și la capitolul tehnică militară și muniții.

„Experții militari din întreaga lume spun că, la moment, ne aflăm în una din cele mai dificile situații de la începutul războiului. Sunt mai multe aspecte care ne pun în gardă, pe noi, cei care monitorizăm această situație. Într-un an de zile, pe linia frontului niciuna din părți nu a reușit să aibă un avantaj strategic. Au fost avantaje tactice, s-a mai luat un sătuc sau s-a cedat un sătuc. Dar această situație începe a se schimba odată cu căderea pe 17 februarie a localității Avdiivka. Din acel moment, Rusia are avantaje pentru că Ucraina are o lipsă mare de armament și se simte și oboseala luptătorilor din Ucraina. Numărul oamenilor pe care poate să-l pună Rusia în linia întâi și numărul oamenilor pe care poate să-l pună Ucraina în prima linie este diferit. Pentru că timpul s-a încălzit, este uscat, Rusia a putut să implementeze tehnica blindată, tancurile. Rușii și-au pus în plan până la 9 mai să aibă o victoria cu care să se mândrească. Rusia și-a adaptat tacticile, a făcut în așa fel ca armamentul să fie cu o precizie mult mai mare”, a spus ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuța.

În prezent, Rusia deține controlul asupra a 18% din teritoriul ucrainean. Linia frontului se întinde pe 1000 de kilometri.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter