Social

Modificarea codului educației a stârnit discuții aprinse în timpul consultărilor publice din Parlament

Modificarea codului educației a stârnit discuții aprinse în timpul consultărilor publice din Parlament

Modificările la Codul Educaţiei, care prevăd sancţiuni pentru elevii cu un comportament agresiv, au stârnit discuţii aprinse în timpul consultărilor publice din Parlament. Au participat profesori, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ONG-uri. În timp ce unii dascăli au declarat că susţin propunerea ca elevii care comit abateri la şcoală să fie sancţionaţi, reprezentanţii unor organizaţii pentru drepturile copilului le-au cerut autorităţilor să renunţe la proiect.

Mai mulţi profesori din şcolile de la sate, care au participat la consultaţiile publice privind modificarea Codului Educaţiei, au declarat că susţin iniţiativa Ministerului de a sancţiona elevii agresivi la şcoală. Unii dascăli au venit cu exemple.

IRINA PISIUC profesor, raionul Hânceşti: „ Violenţa cu care noi ne confurntăm zi de zi sunt insultările cadrelor didactioce, aruncări cu diferite obiecte în cadrul dicatic, muşcarea didactic. Din cauza comportamentului agresiv al elevilor noi am pierdut un cadru didactic tânăr care a fost repartizat în instituţia noastră. Se întâmplă în pauze când elevii se îneţeleg că iată la profesorul respectiv noi vom bate din palme la fiecare cinci minute. Întrebarea mea este cum profesorul poate desfăşura ora? ” GHENADIE DONOS preşedinte, Federația Sindicatelor Educației și Științei: „Lucrul acesta este absolut necesar şi cum a spus şi domnul ministru , iar eu confirm, pedagogii ne dictează acets lucru şi ne roagă să urgentăm adoptarea acestor acte cu o prevenire a fenomentului respectiv.” O altă propunere a Ministerului Educaţiei de la Chişinău este recompensarea elevilor cu rezultate bune la învăţătură sau care sunt apreciaţi de comunitatea şcolară. Este vorba despre burse de merit, evidenţierea în faţa clasei sau delegarea în excursii şi tabere de odihnă. Şi această iniţiativă a atras criticile unor membri ai societăţii civile. DANIELA MĂMĂLIGĂ preşedinte, Consiliul APSCF: „Nu înţeleg de ce se insistă pe această modificare care vine deja încontradicţie cu art. 37. De ce atâta grabă în această modificare. Ceea ce s-a discutat până acum, din punctul meu de vedere arată incapacitatea profesorilor, a şcolii de a educa copii şi apărinţilor inclusi, Incapacitatea serviciilor pe care le avem de a răspunde.” DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Dacă noi o să întrebăm copii, copii o să fie de acord cu noi pentru că noi am întrebat. Şi din dinscuţiile pe care le-am avut în contextul atragerii în profesia pedagocică, copii ne-au spus că noi niciodată nu vom fi profesori. Asta pentru că la cum se comportă colegii noştri niciodată nu am să mă expun la un aşa statut.” NADIA CRISTEA director, Liceul "Pro Succes": „ Întrebarea mea este dar eu la 57 de ani am dreptul să mă simt bine, eu am dreptul să fiu fericit şi împlinit de la ceea ce fac? De ce eleva cutărică, care este cu o mamă de mare avocat şi cu un tată de mare are un cabinet stomatologic şi care şi-a piermis enorm de mult să trimită. Copilul mi-a jignit trei profesori de română şi m-am trezit cu trei cereri. Înmulţiţi 28 cu trei, câte ore am eu libere? domnule, nu se poate aşa. Ce facem noi cu absenţele.” Mai multe organizații neguvernamentale au cerut Ministerului Educației să-și retragă propunerile.

VASILE COROI avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului: „Referitor la recompense am spus că ele ar trebui să excludă promovarea concurenţei şi competiţiei între elevi în detrimentul cooperării. Nu văd necesitatea să includem în Codul educaţiei astfel de sacnţiuni.” DANIELA SÎMBOTEANU preşedinte, CNPAC: „Este insistenţa societăţii civile de a pune pe pauză această propunere, de a o retrage la această etapă. Totodată, est eo ofertă din partea societăţii civile de a sta la masa rotundă şi să vedem ce putem face.” Potrivit noilor modificări aprobate în prima lectură de Parlament, Codul Educației ar urma să fie completat cu o listă de sancțiuni pentru elevii agesivi la şoală, printre care suspendarea temporară de la lecţii sau chiar exmatricularea. Următoarea rundă de consultări publice va fi săptămâna viitoare.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter