Politic

Analistul de politică externă, Costin Ciobanu: „Șor face parte din războiul hibrid în efortul de a face ca lucrurile în R. Moldova să nu să se stabilească niciodată”

post-img
Analistul de politică externă, Costin Ciobanu: „Șor face parte din războiul hibrid în efortul de a face ca lucrurile în R. Moldova să nu să se stabilească niciodată”

Curtea Constituțională a anulat modificările legislative prin care majoritatea parlamentară PAS a interzis foștilor membri ai Partidului Șor să candideze timp de 3 ani. Acest lucru nu schimbă rezultatele alegerilor locale din 2023, la care aceștia nu au fost admiși. Cu privire la acest subiect, invitații emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova consideră că legea trebuie îmbunătățită pentru a permite sancționarea eficientă a partidelor declarate neconstituțional și pentru a combate eficient corupția electorală și războiul hibrid.

Deputatul PAS Vasile Grădinaru, consideră că în concursul electoral trebuie să fie admise acele partide care activează în interesul R. Moldova, care se finanțează corect și care respectă toate regulile comune. 

„Va trebui să îmbunătățim legea, pentru că Curtea Constituțională a făcut referință în special la două aspecte, în primul rând ca să individualizăm sancțiunile. Curtea nu a spus că reprezentanții partidului Șor, declarat neconstituțional nu merită să nu fie admiși la alegeri, ei doar spun că sancțiunile trebuie să fie în conformitate cu gradul în care aceștia au fost implicați în aceste acțiuni, să individualizăm mai bine aceste sancțiuni și să permitem căii de atac de contestare a acestor decizii pentru ca să evităm arbitrariul. Noi credem că reprezentanții grupării criminale nu au ce căuta în parlament, pentru că sfidează sistemul de drept și nu poți vorbi de concurență loială atunci când cineva își finanțează ilegal partidul. Nu vorbim despre democrație atunci când un partid vine și deschis spune că aduce bani din afară pentru a finanța anumite acțiuni pentru a servi interesului Federației Ruse în R. Moldova. Noi trebuie să admitem în concursul electoral acele partide care activează în interesul R. Moldova, care se finanțează corect și care respectă toate regulile comune pentru toată lumea.”

Preşedintele Partidului Platforma DA, Dinu Plângău a venit cu o soluție pentru sancționarea partidelor declarate neconstituțional și anume conceptul similar ce se aplică primarilor în cazul în care aceștia încalcă legislația. 

„Trebuie adoptat un cadru normativ adecvat care să prevadă ce se întâmplă cu un partid politic în eventualitatea în care el este declarat neconstituțional. Am dat și un concept în care se poate aduce acest mecanism, deoarece Curtea Constituțională nu poate să prevadă, avem Parlamentul care trebuie să adopte legi. Conceptul pe care l-am propus celor din Parlament era conceptul similar cu ceea ce se întâmplă primarilor. În cazul în care un primar încalcă legislația R. Moldova și există un act de constatare, cea mai mare sancțiune pentru acest primar este interdicția de a ocupa funcții publice pe un termen de 3 ani. Și am spus, luați acest mecanism și implimentațil în raport cu partidul politic declarat neconstituțional.”

Analistul de politică externă de la Bucureşti, Costin Ciobanu subliniază că partidul Șor și toate celelalte partide ce vor apărea după decizia Curții Constituționale, reprezintă un instrument direct al Federației Ruse pentru a împiedica aderarea R. Moldova în UE. 

„E clar că partidul Șor este un instrument direct al Moscovei prin care se încearcă să deturneze traseul european și democratic al R. Moldova. În mod cert, Șor și toate aceste partide care apar după decizia Curții Constituționale, fac parte din războiul hibrid din efortul de a face ca lucrurile în R. Moldova să nu să se stabilească niciodată. Probabil o să avem aceste partide foarte active în contextul alegerii prezidențiale și al referendumului pentru integrarea europeană.”

Emisiunea poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter