Social

Peste 7000 de pacienți au beneficiat gratuit în 2023 de intervenții chirurgicale cardiovasculare

post-img
imagine simbol

Peste 7000 de persoane au beneficiat în 2023 de intervenţii chirurgicale cardiovasculare, acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM), cu circa 1400 mai multe față de anul 2023.

Potrivit CNAM, mai mult de 5000 sunt intervenţii minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic, 91 – operaţii minim-invazive pentru malformaţii congenitale, iar aproape  1700 – alte operaţii cardiochirurgicale.

Pentru intervenţiile chirurgicale cardiovasculare, în 2023, din fondurile AOAM au fost direcţionate peste 383 de milioane de lei, cu 89 de milioane mai mult față de anul 2022.

Costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenţii chirurgicale cardiovasculare variază de la circa 47 de mii de lei per operaţie minim-invazivă la adulţi până la 72 de mii de lei în cazul intervențiilor cardiochirurgicale. Acest cost este calculat în funcţie de consumabilele costisitoare utilizate, cheltuielile legate de aplicarea tratamentului conform standardelor medicale şi protocoalelor clinice naţionale, asigurarea medicamentelor necesare, a condiţiilor hoteliere şi alimentaţiei pe durata spitalizării pacientului.

Totodată, în 2023, Compania Națională de Asigurări în Medicină a finanţat 241 de cazuri (cu 85 mai multe față de anul precedent)  în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”,  care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac. Pentru aceste intervenții au fost alocate peste 4 milioane de lei, inclusiv pentru consumabile costisistoare.

În 2024, pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale cardiovasculare a fost prevăzută suma de circa 413 de milioane de lei (inclusiv consumabile costisitoare).

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter