Social

A început goana după cozonaci. Unele brutării şi-au mărit cantitatea produsă chiar şi cu 40 la sută

A început goana după cozonaci. Unele brutării şi-au mărit cantitatea produsă chiar şi cu 40 la sută

E agitaţie mare în patiseriile din Republica Moldova, unde se coc cozonacii, ruladele, colacii şi alte delicii pentru sărbătorile pascale. Cererea pentru produsele artizanale e tot mai mare pe piaţa locală, dar şi la export, iar unele brutării şi-au mărit cantitatea produsă chiar şi cu până la 40 la sută. Preţurile pentru deserturile pascale vor fi în acest an cu cu 10 % mai mari faţă de 2023.

Ion Rudeacenco a lucrat opt ani în domeniul cofetăriei, iar acum trei luni şi-a deschis propria afacere dulce. În ajunul sărbătorilor pascale, pe lângă torturile pe care le face, intenţionează să-şi delecteze clienţii şi cu rulade, cozonaci şi pască, toate după reţeta bunicii.

ION RUDEACENCO, director cofetărie: „Avem la bază patru umpluturi pentru ruladă cum ar fi umplutura cu mac, umplutura de nucă cu trandafir, umplutura de ciocolată cu nucă şi umplutură de vişină. Toţi ţinem la sănătatea noastră şi toţi vrem să gustăm ceva bun şi să ne aducem aminte de copilărie şi de bunicile noastre cum coceau cândva acasă”.

În timp ce unii mizează pe reţetele tradiţionale, aţii se orientează spre combinaţii mai sofiticate, împrumutate de la italieni. Prepararea cozonacilor, însă, nu este deloc ușoară. E nevoie de un aluat moale şi elastic, răbdare și îndemânare.

MARIA AGRAMATIC, bucătar: „Lăsăm să activeze drojdia bine, apoi punem făina şi toate cele necesare. Cu cât mai mult se învâteşte cu atât se face mai pufos. – Sunt şi riscuri în tot acest proces?- Dacă iese un pic mai moale sau dacă apa e un pic mai rece este risc să se lase. Dacă e deschisă fereastra tot poate să se lase”.

VALENTINA CUSTOVICI, bucătar: „Dacă ai dragoste faţă de aluat, toate celea se primeşte. Noi dimineaţă când intrăm în secţie, intrăm din dragoste”.

Cea mai solicitată de basarabeni rămâne a fi pasca tradiţională cu brânză de vaci, producerea căreia va începe mai târziu.

ION VITVIŢCHI, şef, Secţia Vânzări: „În sezonul pascal se solicită pasca. Pasca cu brânză care o facem noi. Nu cu produs de brânză, dar cu brânză naturală de vaci 100%. Asta este cea mai solicitată. Se vinde peste 30-40 mii de bucăţi timp de o săptămână”.

ANA BERCEA, bucătar: „Suntem în proces de ambalare a cozonacilor care au un termen de valabilitate până la 30 de zile, comparativ cu aceştia de import care au un termen de valabilitate mai mare de jumătate de an. A noştrii sunt pe bază naturală. De săptămâna viitoare începem să coacem pasca, care are un termen de valabilitate de până la şapte zile”.

Preţurile deserturilor pascale variază, în acest an, între 60 şi 150 de lei bucata, în funcţie de greutate.

Creștinii ortodocși vor sărbători Paștele pe 5 mai.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter