Social

Studiu: Chișinăul se clasează pe locul 194 din 400 la capitolul siguranţă

Studiu: Chișinăul se clasează pe locul 194 din 400 la capitolul siguranţă
Sursa video: TVR MOLDOVA

Capitala Republicii Moldova se clasează pe locul 194 din 400 la capitolul siguranţă. Studiul a fost făcut în mai multe oraşe europene. Tâlhăriile, încălcarea regulilor de circulaţie sau chiar violurile sunt printre cele mai frecvente infracţiuni, se arată în studiul "Safe City", elaborat de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: "Doar ultimii patru ani în locurile publice din Chişinău Chişinău au fost săvârşite peste 19 mii de infracţiuni. Precum jafuri, tâlhării, pungăşie, acte huliganism, omururi, violuri dar şi infracţiuni ecologice sau răpirea mijloacelor de transport. Putem să menţionăm aici şi multe înfracţiuni legate încălcarea regulilor de circulaţie."

"Sunt zone care mai bine de evitat pe timp de noapte, dar aşa mi se pare destul safe Chişinăul, nu am observat să fie zone straşnice."

"În traficul rutier trebuie mai multă poliţie, sunt foarte agresivi conducătorii auto. Pe partea de trafic, foarte rău."

"Eu ştiu singură ca să nu-mi iau mulţi bani cu mine, să mă protjez singură pornind la drum, că lumea estea rea te poţi aştepta la orice."

"Asta e nivelul de trai şi a economiei din Republica Moldova, când va fi mai bogată va fi şi ceea ce aţi menţionat şi iluminarea şi camere video. Oamenii care trăiesc în cartiere bogată îşi permit, dar dacă trăiesc într-un cartier simplu sau la Buiucani acolo degrabă nu o să fie."

Autorii studiului susţin că cele mai multe infracţiuni au loc în zone neiluminate în timpul nopţii sau unde lipsesc camere de supraveghere. Sectorul Ciocana din Chişinău ocupă primul loc la acest capitol.  

ION GULEI, autorul studiului, bursier, Politici Publice pentru Dezvoltare: "Am constant că în oraşe precum Bucureşti, Sibiu sunt instalate camere de supraveghere stradală care le permite să ţină piept la dezastre naturale, siguranţa publică şi să protejeze mai bine cetăţenii."

Municipiul Chişinău ar avea nevoie de aproximativ 400 de camere de supraveghere, costul cărora se ridică la 30 de milioane de lei. Specialişti susţin că instalarea dispozitivelor în locurile publice le va permite poliţiştilor să identifice mai uşor persoanele care încalcă legea. Totodată, este nevoie şi de un act normativ privind funcţionarea sistemelor de supraveghere a spaţiilor publice.

ADRIAN ERMURACHI,  expert, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene: "Sunt nişte opţiuni reale, care sunt corelate şi cu capacitatea bugetară a municipiului Chişinău şi acest lucru este foarte important pentru că pot fi preluate şi puse în practică."

Potrivit Ministerului de Interne, în prezent, autorităţile lucrează asupra unui plan privind politicile în domeniul ordinii şi securităţii care au ca scop creşterea nivelului de siguranţă a cetăţenilor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter