Social

Vântul puternic a produs pagube importante în mai multe zone ale Republicii Moldova

Vântul puternic a produs pagube importante în mai multe zone ale Republicii Moldova

Vântul puternic a produs pagube importante în mai multe zone ale Republicii Moldova. Mai multe clădiri din raioanele Drochia, Ungheni, Edineţ au fost afectate, iar în Chişinău vijelia a rupt mai mulți arbori. Cel mai grav incident s-a produs la Soroca unde vântul a dus la prăbuşirea unor coloane de la intrarea în Parcul Mihai Eminescu.

Rafalele de vânt au produs destule pagube în Soroca. Un brad a fost culcat la pământ iar o construcție de la intrarea în Parcul "Mihai Eminescu" a fost darâmată. Instalat in urma cu 50 de ani, arcul din beton cântărea peste 15 tone. Din fericire nimeni nu a fost rănit.

Autorităţile din Soroca au convocat de urgenţă Comisia pentru Situații Excepționale Locale.

GHENADIE MINASCURTĂ viceprimarul municipiului, Soroca: „La faţa locului a fost îngrădit teritoriul unde a căzut arcul iar în cadrul şedinţei dorim să stabilim măsurile pentru a înlătura impedimentele de acces. Paguba nu a fost evaluată, va avea loc după înlăturarea acestor arcade, vom vedea care a fost inclusiv mărimea pavajului deteriorat.”

Și la intrarea în Chișinău, pe strada Calea Orheiului, un copac a căzut peste o masină, fără a face victime. Vântul puternic a smuls din rădăcini mai mulţi copaci, a afectat acoperişul unor clădiri și chiar un semafor.

Şi la intrarea în satul Sculeni, raionul Ungheni, un copac de mari dimensiuni s-a prăbuşit peste un camion. A fost nevoie de intervenţia salvatorilor iar şoferul a scăpat ca prin urechile acului.  

Azi, salvatorii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost solicitaţi în mai multe zone din Republica Moldova.

LILIANA PUŞCAŞU ofiţer de presă al IGSU: „În localitatea Mora de Piatră, raionul Drochia în urma vântului a fost smulsă și deteriorată circa 190 m2 de țiglă metalică și cherestea de pe acoperișul gimnaziului din localitate. La Edineț pe strada Alexandru cel Bun nr. 65 vântul a smuls și deteriorat circa 133 foi de ardezie de pe acoperișul blocului de locuit cu 5 nivele, iar la Ungheni rafalele au deteriorat acoperișurile a două ferme.”

Avertizarea Cod galben de vânt puternic a intrat în vigoare astăzi dimineată și a fost valabilă până la ora 18.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter