Noi detalii privind desfăşurarea scrutinului de la Misiunea de Observare Promo-LEX
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noi detalii privind desfăşurarea scrutinului de la Misiunea de Observare Promo-LEX

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 constată că din totalul de 505 de incidente raportate de către observatorii Promo-LEX în perioada 14:00 – 19:00 prezentul comunicat include 245 de incidente prelucrate de Misiune în intervalul respectiv de timp:

Acces restricţionat sau obstrucţionarea procesului de observare liberă în secţia de votare – 9 cazuri.

 • SV 33/8 Chişinău, Durleşti. Primarul de Durleşti s-a apropiat de membrii BESV, cu vocea ridicată şi în mod agresiv a făcut zarvă, reproşând membrilor BESV, faptul că observatorii sunt poziţionaţi prea aproape de cabinele de vot.
 • SV 10/22 Bălţi, Bălţi. La 12:10, a fost refuzată oferirea observatorului Promo-LEX a datelor privind numărul de alegători participanţi la alegeri separat, în circumscripţia naţională şi uninominală. Motivul invocat a fost faptul că membrii BESV colectează datele doar la general, şi nu per circumscripţii.
 • SV 10/16, Bălţi, Bălţi. La 12:30, fost raportat faptul că membrii BESV nu pot oferi informaţii observatorului Promo-LEX privind numărul de alegători participanţi la alegeri separat, în circumscripţia naţională şi uninominală. Nu a fost argumentată poziţia membrilor BESV.
 • SV 10/18, Bălţi, Bălţi. La ora 12:20, observatorului Promo-LEX i-a fost refuzată oferirea datelor privind numărul de alegători participanţi la alegeri separat, în circumscripţia naţională şi uninominală. Preşedintele a comunicat că datele respective vor fi oferite după numărarea voturilor.
 • SV 10/5, Bălţi, Bălţi. La ora 09:30, observatorului Promo-LEX i-a fost refuzată oferirea datelor privind numărul de alegători participanţi la alegeri separat, în circumscripţia naţională şi uninominală.
 • SV 10/5, Bălţi, Bălţi. La ora 13:27, observatorului Promo-LEX i-a fost refuzată oferirea datelor privind numărul de alegători participanţi la alegeri separat, în circumscripţia naţională şi uninominală.
 • SV 22/10 Ialoveni, Rasvet. Odată cu observatorul Promo-LEX a intrat o persoana, la care iniţial nu s-a acordat atenţia, persoana data monitoriza activitatea observatorilor şi s-a implicat la un moment dat în discuţia dintre observatori şi membri BESV, având un comportament agresiv. Persoana data a fost rugata sa părăsească secţia de votare, la ieşire aceasta a discutat cu membru de partid PD.
 • SV 19/16, Ivancea, Crihana. Membrii BESV nu i-au permis observatorului OSCE să facă poze în secţia de votare. Preşedintele BESV a reacţionat cu întârziere, după ce plecase deja reprezentantul OSCE.
 • SV 35/4 Căuşeni, Căuşeni. Număr mare de alegatori care creează dificultăţi în observarea alegerilor. Observatorilor li s-a spus să stea doar într-un loc anumit în secţia de votare.

Lipsa materialelor necesare în secţia de votare. Lipseşte cel puţin unul din următoarele materiale: listele electorale, buletinele de vot, ştampila rotundă cu numărul biroului electoral, ştampilele cu inscripţia ”Votat”, ”Anulat”, ştampila specială ”Alegeri 24.02.2019”, sigilii pentru urne de vot – 1 caz.

 • SV 18/23, Orhei, Isacova. La ora 15:30, s-a constata că a dispărut ştampila de vot dintr-o cabină de vot. Preşedintele BESV afirmă că a întocmit prompt un act de constatare. La ora 16:42, ştampila a fost găsită.

Acte de violenţă sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 6 cazuri.

 • SV 32/13 Chişinău, Budeşti. În SV a intrat o persoana în stare de ebrietate, care a s-a purtat agresiv faţă de membrii BESV şi alegători. Acesta a fost scos din SV.
 • SV 42/38 Cantemir, Raicu. Între membrii BESV a apărut un conflict. Un membru al BESV (desemnat de PSRM) pe nume Grigore Tudos, nu permite preşedintelui BESV sa vadă listele electorale cu numărul persoanelor care au votat, pentru raportul către CEC de la orele 12.00. S-au implicat şi restul membrilor BESV.
 • SV 10/15, Bălţi, Bălţi. La ora 14:20 o persoană în stare de ebrietate a intrat în SV, strigând în gura mare că vrea să-l voteze pe Usatîi. Preşedintele i-a solicitat să se calmeze, acordându-i dreptul de a vota. După ce a votat, acesta a pus buletinele în buzunar, având intenţia să părăsească SV. Preşedintele BESV i-a interzis. După, alegătorul a plecat, după care a revenit şi a solicitat să fie restituite buletinele dat fiind faptul că are nevoie de acestea ca dovadă. A fost chemată poliţia.
 • SV 18/43 Orhei, Mana. La ora 14:38, au apărut altercaţii între alegători şi reprezentanţi ai PPŞ din cauza că ultimii făceau agitaţiei lângă SV.
 • SV 28/2, Chişinău, Rîşcani. Unul din candidaţi de pe circumscripţia 28 (neidentificat de observator) a vandalizat bannerul candidatului Blocului ACUM, A. Slusari. În rezultat, s-a iscat un conflict verbal, după care domnul Slusari a chemat poliţia şi candidatul ce a provocat conflictul a plecat.
 • SV 10/13, Bălţi, Bălţi. La ora 8.39, dat fiind faptul că alături este amplasată o SV pentru regiunea transnistreană, au venit să voteze alegătorii din Transnistria. Aceştia au făcut zarvă, se purtau agresiv cu membrii BESV şi solicitau sa voteze în SV 10/13 din motiv că în aceasta nu erau rânduri, iar la cea de alături era foarte aglomerat şi rânduri mari.

Zvonuri, tentative sau chiar situaţii de recompense materiale sau băneşti oferite alegătorilor în perimetrul şi/sau în apropierea secţiei de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 27 cazuri.

 • SV 48/008 Transnistria, Anenii Noi. După ce şi-a exprimat dreptul la vot, un alegător care se afla printre cei transportaţi în mod organizat, s-a întors în SV şi a solicitat 20 de dolari. Conform celor declarate de alegător, la exprimarea votului pentru candidatul independent Melnic Viorel se oferă recompensa menţionată.
 • SV 48/013 Transnistria, Căuşeni. Un alegător a comunicat că în urma exprimării votului pentru candidatul Melnic se oferă recompensă 400 de lei.
 • SV 48/017 Transnistria, Hagimus. Cel puţin 3 alegători au declarat că pentru votul pentru candidatul PDM se oferă recompensă de 20 dolari.
 • SV 40/4 Cimişlia, Cimişlia. După ce a votat, un alegător a informat observatorii că „la porta grădiniţei se plăteşte”. OTS a comunicat că pe teritoriul grădiniţei respective, se află reprezentanţii PPŞ şi PDM.
 • SV 9/22, Bălţi. La ora 10.20 alegătorii au comunicat membrilor BESV şi persoanelor aflate în secţia de votare că în apropierea SV (la 50 m de SV) se oferă recompense băneşti, din partea PDM, PSRM, PPŞ. Suma acordată a fost între 50 şi 100 de lei. Preşedintele BESV a comunicat că nu acţionează deoarece se află la 50 m de SV.
 • SV 49/11 Rusia, Moscova
 • SV 50/63 Portugalia, Setubal
 • SV 13/11, Rezina, Rezina. La ora 13:15, la o distanţă de aproximativ 50 m de la SV ,reprezentanţii PDM împart pungi cu conţinut neidentificat la alegători (posibil poze ale candidatului PDM în CU, poza cu 3 trandafir şi alte materiale electorale).
 • SV 14/3, Teleneşti, Teleneşti. La orele 12:45, alegatorii care intră în SV comunică că reprezentanţii PDM care se află într-un autocar lingă SV dau recompense băneşti alegătorilor.
 • SV 15/58 Călăraşi, Sipoteni. La ora 13:40, în maşina cu numere de înmatriculare CKI731 de lângă SV, o doamnă face o listă cu cei care au votat pentru PPŞ, iar în pliantele partidului pare a transmite bani acestor alegători.
 • SV 18/4, Orhei, Orhei. La ora 11:50, reprezentanţii PPŞ distribuie fulare, genţi şi alte materiale cu caracter electoral în faţa SV.
 • SV 14/23, Teleneşti, Codrul Nou. Aproximativ la ora 12:27, un grup de activişti PPŞ (purtau hainele cu logouri corespunzătoare) ofereau băuturi calde (ceai, cafea) alegătorilor. Ei se aflau la o distanţă de 100 m de la SV.
 • SV 10/38, Bălţi, Octeabriscoe. La ora 13:44, a fost observat un microbuz de culoare albă Wolkswagen T4 de la PPŞ, al cărui şofer scotea din produse şi le ducea la biserica ce se afla după SV. După votare, alegătorii se duceau la biserică, se apropiau lângă autocar, petreceau acolo ceva timp, după care plecau cu produse.
 • SV 12/9, Sîngerei, Lipovanca. La ora 09:40, un alegător a comunicat observatorului că i s-a pozat buletinul de identitate de către membrii PPŞ în cadrul unei călătorii la OrheiLand, sub pretextul că vor obţine nişte carduri pe care vor fi imprimate şi pozele acestora. În seara zilei de astăzi ar trebui să se întâlnească într-un loc anumit pentru a-şi ridica cardurile pe care va fi suma de 1000 MDL, cu condiţia că acesta va vota pentru PPŞ.
 • SV 21/16 Criuleni, Coşerniţa. La 13.30 s-au auzit zvonuri că în afara secţiei de votare reprezentanţi ai PPŞ împart remunerări de 500 lei alegătorilor pentru a îi vota. Preşedintele BESV a ieşit sa vadă, dar ei deja nu mai erau.
 • SV 35/12 Căuşeni, Coşcalia. Mai in deal de secţia de votare este o masina de marka WolksWagen (fotografii la OTL) la care din auzite se oferă recompense băneşti petru a vota PDM.
 • SV 35/4 Căuşeni, Căuşeni. Zvon că o doamnă achită 100 lei pentru vot din partea PDM. Poliţia s-a implicat, doamna a fost dusă la SV, a depus declaraţie după care iar a revenit în preajma SV.
 • SV 30/15 Chişinău, Ciocana. Un alegător a anunţat că în raza de 100m este un autobuz care oferă recompense băneşti alegătorilor simpatizanţii PPŞ. Preşedintele a zis ca nu intervine deoarece nu este în perimetrul interzis. Suma nu se ştie. Autobuzul nu se vede.
 • SV 30/23 Chişinău, Ciocana. A fost identificată o maşină de culoare albastră de la partidul PDM care împărţea pachete cu simbolul PDM alegătorilor.
 • SV 30/22 Chişinău, Ciocana. A fost identificată o maşină de culoare albastră de la partidul PDM care împărţea pachete cu simbolul PDM alegătorilor.
 • SV 21/30 Criuleni, Măgdăceşti – Sud. La ora 10.00 în secţia de votare a intrat o persoană şi a anunţat că la staţie este o persoana ce face agitaţie electorală, care are o lista şi ceva transmite alegătorilor. Staţia se află cam la 20-30 m de secţie.
 • SV 35/12 Căuşeni, Coşcalia. În imediata apropiere de secţia de votare este o automobil Volkswagen la care din auzite se oferă recompense băneşti pentru a vota PDM.
 • SV 35/4 Căuşeni, Căuşeni. Zvon că o doamnă achită 100 lei pentru vot din partea PDM. Poliţia s-a implicat, doamna a fost dusă la SV, a depus declaraţie după care iar a revenit în preajma SV.
 • SV 30/15 Chişinău, Ciocana. Un alegător a anunţat că în raza de 100m este un autobuz care oferă recompense băneşti alegătorilor simpatizanţii PPŞ. Preşedintele a zis ca nu intervine deoarece nu este în perimetrul interzis. Suma nu se ştie. Autobuzul nu se vede.
 • SV 30/23 Chişinău, Ciocana. A fost identificată o maşină de culoare albastră de la partidul PDM care împărţea pachete cu simbolul PDM alegătorilor.
 • SV 30/22 Chişinău, Ciocana. A fost identificată o maşină de culoare albastră de la partidul PDM care împărţea pachete cu simbolul PDM alegătorilor.
 • SV 21/30 Criuleni, Măgdăceşti – Sud. La ora 10.00 în secţia de votare a intrat o persoană şi a anunţat că la staţie este o persoana ce face agitaţie electorală, care are o lista şi ceva transmite alegătorilor. Staţia se află cam la 20-30 m de secţie. Preşedintele BESV nu a reacţionat, a zis ca sunt în drept sa facă agitaţie.

Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află 2 şi mai multe persoane) – 24 cazuri.

 • SV 48/018 Transnistria, Ştefan Vodă. Doi alegători au votat concomitent, în mod nejustificat, în aceeaşi cabină de vot.
 • SV 33/11 Chişinău, Durleşti. Două doamne au intrat in cabina de vot pentru a vota împreuna. După unele observaţii ele nu au reacţionat şi au votat în comun.
 • SV 8/42, Floreşti, Prajila. Aproximativ la ora 8.19 în cabina de vot au intrat 2 persoane în etate, care nu aveau deficienţe de vedere. Unul din alegători îi explica celuilalt cum trebuie să voteze. Preşedintele BESV a făcut observaţie şi unul din alegători a trecut în altă cabină de vot.
 • SV 8/22, Floreşti, Cunicea. Aproximativ la ora 8.08 în cabina de vot au intrat 2 persoane. Un alegător a cerut celui de-al doilea să-i explice cum trebuie să voteze. Celălalt alegător doar i-a explicat fără să-i dea indicaţii pentru cine să voteze. Preşedintele BESV a făcut observaţie şi cealaltă persoană a ieşit din cabina de vot.
 • SV 8/2, Floreşti. La ora 9.51 soţul şi soţia au intrat în aceeaşi cabină de vot. Soţia a insistat să se afle în cabina de vot în timp ce acesta votează. Preşedintele BESV a demonstrat prin regulament că nu au dreptul, după care soţia alegătorului a revenit în cabina sa de vot.
 • SV 8/39, Floreşti, Lunga. La ora 13.08 în cabina de vot au intrat două persoane care nu sunt rude şi s-au consultat pe cine să voteze. Preşedintele BESV a intervenit doar după ce un observator i-a făcut observaţie.
 • SV 9/33, Bălţi. La 10.13 în cabina de vot au intrat două persoane. Nici una dintre ele nu avea deficienţe de vedere. Preşedintele BESV nu a intervenit în acest incident şi nimeni din membrii comisiei sau observatori nu le- a spus comunicat că este interzis.
 • SV 9/11, Bălţi. La ora 10.03 într-o cabină de vot au intrat două persoane, fără deficienţe de vedere. Preşedintele BESV nu a reacţionat la acest incident.
 • SV 9/34 Bălţi. La ora 10.23 în aceeaşi cabină de vot au intrat soţul şi soţia. Au stat aproape un minut şi s-au sfătuit pe cine să voteze. După ce Preşedintele BESV le-a făcut observaţie fiecare au trecut în cabina sa de vot.
 • SV 9/26, Bălţi. La ora 11.14 în cabina de vot au intrat soţul şi soţia. Soţul îi spunea soţiei pe cine să voteze. Preşedintele BESV le-a făcut observaţie, dar bărbatul a ignorat. Aceştia au votat şi au plecat.
 • SV 9/32, Bălţi. La ora 11.14 în cabina de vot au intrat două persoane şi s-au consultat pe cine să voteze. Preşedintele BESV le-a făcut observaţie după care alegătorii au trecut fiecare la cabina sa de vot.
 • SV 9/1, Bălţi. LA 11.24 în aceeaşi cabină de vot au intrat soţul şi soţia, fără deficienţe de vedere. Îşi spuneau unul altuia pe cine să voteze. Preşedintele BESV le-a făcut observaţie dar nu s-a întâmplat nimic. Alegătorii şi-au exercitat dreptul de vot împreună şi au plecat.
 • SV 9/26, Bălţi. La 11.34 s-a observat cum un alt alegător a intervenit în cabina de vot de alături unde îi spunea celuilalt alegător pe cine să voteze. Preşedintele BESV a făcut observaţie şi primul alegător s-a retras în cabina sa de vot.
 • SV 9/33, Bălţi. La 13.47 soţia a intrat în cabina de vot şi a luat cu sine şi buletinele de vot ale soţului şi a votat pentru el. Preşedintele BESV a atenţionat că este o încălcare de regulament, dar alegătorul nu a ascultat. Buletinele n-au fost anulate şi proces verbal n-a fost întocmit.
 • SV 50/82 Suedia, Stockholm
 • SV 10/35 Bălţi, Octeabriscoe. La ora 13:23, două persoane au votat în aceiaşi cabină de vot. Preşedintele BESV nu a observat acest fapt şi nu a luat nici o măsură în acest sens.
 • SV 10/3, Bălţi, Bălţi. La ora 14:30, două persoane (soţ şi soţie) au intrat împreună în cabina de vot. Membrii BESV, inclusiv preşedintele, nu a privit situaţia cu seriozitate, făcând glume la adresa persoanelor care au votat împreună.
 • SV 14/38, Teleneşti, Negureni. La ora 11:43, două persoane au mers într-o cabină de vot. Una din acestea oferea indicaţii pe cine să voteze. Au intervenit observatorii şi preşedintele BESV şi respectiv persoanele au fost separate şi au votat individual.
 • SV 15/59, Călăraşi, Sipoteni. La ora 11:20, două persoane au intrat în cabina de vot împreună. Vicepreşedintele BESV le-a solicitat să părăsească unul cabina, dar aceştia nu s-au conformat.
 • SV 15/58 Călăraşi, Sipoteni. La ora 12:58 a fost raportată votarea nejustificată a 2 persoane în aceeaşi cabină de vot.
 • SV 26/24, Chişinău, Centru. La ora 11:38, 2 persoane au intrat în aceiaşi cabină de vot. Preşedintele a reacţionat şi le-a interzis acest lucru.
 • SV 27/8, Chişinău, Buiucani. La ora 15:05, în cabina de vot au intrat 2 persoane, soţ si soţia. Ambii au fost observaţi de membrii BESV.
 • SV 27/16, Chişinău, Buiucani. În jurul orei 14:50, au fost observaţi mai mulţi alegători care se apropiau de cabinele alăturate invocând grade de rudenie şi motive de boală a alegătorilor. Cei care se apropiau dădeau indicaţii pe cine de votat. Preşedintele le făcea observaţie, dar fără rezultat.
 • SV 28/16, Chişinău, Rîşcani. La ora 14:15, un alegător s-a apropiat de o doamnă în cabina de vot şi i-a indicat unde să voteze, şi apoi de altă doamnă procedând la fel. Atunci când preşedintele BESV i-a făcut observaţie, domnul a motivat că sunt rude, iar doamna în vârstă este bolnavă.

 

Prezenţa nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secţiei de votare – 14 cazuri.

 • SV 33/7 Chişinău, Durleşti. Un reprezentant al PDM (concluzia că e de la PDM, OTS o deduce din conversaţiile frecvente care le-a avut persoana în cauză cu observatorul din partea PDM), fără a se identifica, stă în incinta SV şi transmite ceva ce nu poate fi identificat alegătorilor, o parte dintre care se aflau în stare de ebrietate.
 • SV 40/11 Cimişlia, Dimitrovca. Candidata Domnica Manole, din partea Blocului ACUM, a intrat în SV nejustificat pentru 10:15 min, argumentând că îşi doreşte să vadă cum decurge procesul electoral. Preşedintele BESV, i-a făcut observaţie şi a plecat.
 • SV 40/3 Cimişlia, Cimişlia. În SV a intrat o persoană care a făcut agitaţie electorală în afara SV pentru PPŞ. Persoana dată, a intrat în incinta SV, timp de 2 min a aşteptat membrii BESV cu urna mobilă şi au ieşit împreună cu aceştia din SV.
 • SV 40/31 Cimişlia, Iordanovca. Candidatul independent Gheorghe Răilean (care este şi primarul or. Cimişlia) a intrat nejustificat în SV pentru câteva minute. A părăsit SV din proprie iniţiativă.
 • SV 40/6 Cimişlia, Cimişlia. Candidata Cîrlan Victoria din partea PPŞ, pe CU a intrat de 3 ori în SV. Aceasta era nemulţumită de faptul că echipa cu urna mobilă a plecat fără un reprezentant al PPŞ. Preşedintele BESV nu era în încăpere (era plecat cu urna mobilă), însă vice-preşedintele a reacţionat, atenţionând doamna că trebuie să părăsească SV.
 • SV 9/9, Bălţi. La 15.30 în incinta SV a intrat o persoană neautorizată. Aceasta este a doua intrare a aceleiaşi persoane în SV- reprezentant al PPŞ. A intrat în SV să vorbească cu observatorii. Preşedintele BESV a făcut observaţie cu nu are voie să intre în SV şi acesta a ieşit.
 • SV 14/16 Teleneşti, Chiţcanii Vechi. Un reprezentant al PSRM a venit în vestimentaţie cu simbolica concurentului la orele 12:50 în SV şi a luat masa în incinta SV. Acest incident a fost văzut de reprezentanţii Blocului ACUM (Maria Ciobanu şi Marandici ), care s-au revoltat la observatorul Promo-LEX că nu i-au măsuri. Preşedintele BESV a rezolvat situaţia până la orele 13:05.
 • SV 15/2, Călăraşi, Călăraşi. La ora 12:07, în SV a intrat candidatul PDM în CU nr. 15, Nicolae Ciubuc, a intrat în discuţie cu observatorii, întrebând care şi de la ce partid este, solicita diverse informaţii motivând că toţi „suntem de-ai noştri”.
 • SV 16/42, Ungheni, Buzduganii de Sus. La ora 12:28, primarul localităţii a intrat în incinta SV şi a întrebat despre procesul de votare (câţi au votat, care observator de la care partid este etc.). Aceasta s-a aflat in SV aproximativ 4-5 minute. Ulterior, la 16.10, aceeaşi persoană s-a prezentat la SV din Valea Mare, Călăraşi unde s-a revoltat în privinţa acceptului membrilor BESV ca primarul din Valea Mare să intre şi iasă din SV fără careva interdicţii.
 • SV 18/12, Orhei, Orhei. La ora 12:16, o persoană neautorizată, care nu avea intenţia de a vota, se afla în incinta SV, refuzând să plece la rugămintea observatorilor şi a preşedintelui BESV, afirmând că este un cetăţean de rând şi are dreptul să vadă cum se desfăşoară procesul. Preşedintele BESV a chemat poliţia, cel din urmă a scos insistent „cetăţeanul” în afara SV pentru a nu perturba procesul de votare.
 • SV 26/4, Chişinău, Buiucani. La ora 08:09, 3 persoane neautorizate s-au aflat în incinta SV timp de 10-15 minute. Iniţial, aceştia s-au prezentat drept observatori, dar fără a prezenta acreditările şi actele de identitate. Preşedintele BESV le-a solicitat să părăsească SV.
 • SV 27/5, Chişinău, Buiucani. În jurul orelor 17:00, un alegător a început să facă agitaţie, după ce a fost întrebat dacă ar vrea să participe la referendum. El a stat în secţia de vot mai mult de 15 minute. Apoi s-a apropiat de observatorul PD şi au discutat cu acesta. Preşedintele BESV i-a făcut observaţie. Alegătorul a ameninţat că va chema poliţia.
 • SV 36/8 Ştefan-Vodă, Carahasani. Un reprezentant PDM a intrat de 2 ori în SV şi verifică care este situaţia la interval de 1 oră .A fost rugat să iasă afara.
 • SV 22/9 Ialoveni, Bucovăţ. Persoană neidentifictă, membru PDM, s-a aflat în SV cumulativ, mai mult de o oră, a avut mai multe ieşiri/intrări în SV. Membrii BESV au vorbit şi au rugat să părăsească încăperea, aceasta s-a împotrivit, la care a intervenit poliţistul şi a făcut ca persoana să plece.

Agitaţie electorală sau PR negru la intrare sau în incinta secţiei de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 14 cazuri

 • SV 9/26, Bălţi. La ora 11.06 doi alegători s-au certat privind opţiunea electorală a fiecăruia prin vociferarea opţiunilor electorale. Preşedintele BESV le-a făcut observaţie şi alegătorii s-au calmat.
 • SV 9/7, Bălţi. La 12.16 un alegător când a primit buletinele de vot le-a zis membrilor BESV că ia aceste buletine să voteze pentru PN. Preşedintele BESV nu a reacţionat la acest incident.
 • SV 9/1, Bălţi. Un alegător a intrat cu o pungă cu simbolica PPŞ şi şi- a exercitat dreptul de vot şi a plecat. Preşedintele BESV nu a intervenit în această situaţie.
 • SV 9/26, Bălţi. La ora 7.23 în secţia de votare a intrat un alegător cu o eşarfă cu simbolica PPŞ. I s-a comunicat că votează în altă secţie de votare şi a plecat. Preşedintele BESV nu a reacţionat.
 • SV 9/ 11, Bălţi. La 13.47 un alegător a făcut agitaţie electorală în secţia de votare, spunând pe cine îl va vota şi anume PN. Preşedintele BESV i-a explicat că nu are voie să facă agitaţie electorală.
 • SV 49/07 Israel, Tel Aviv
 • SV 12/1 Sîngerei, Sîngerei. În intervalul 10:30 – 11:00, în incinta SV, persoane necunoscute au adus pe măsuţă pliante din partea PSRM. A fost informat preşedintele BESV, care a luat pliantele din locul plasat.
 • SV 12/3 Sîngerei, Sîngerei. La ora 10:55, în incinta SV, persoane necunoscute au adus pe măsuţă pliante din partea PSRM. Preşedintele BESV le-a colectat şi aruncat.
 • SV 15/45, Călăraşi, Coşeni. La ora 11:30, un membru al BESV, ieşind după uşă, a indicat alegătorului unde să pună ştampila de vot. Preşedintele BESV nu a fost înştiinţat despre incident.
 • SV 18/6, Orhei, Orhei. La ora 11:30, un cetăţean a intrat în secţia de votare fără intenţia de a-şi exercita dreptul la vot, a îndemnat alegătorii din secţia respectivă să voteze „DA şi PAS”. Preşedintele BESV a intervenit şi a insistat ca acesta să fie condus spre ieşire şi să părăsească SV.
 • SV 15/58, Călăraşi, Sipoteni. La ora 11:45, observatorul PPŞ stau la mai puţin de un metru de la cabina de vot, în pofida observaţiilor preşedintelui BESV şi altor observatori, discută şi intră în contact cu alegătorii.
 • SV 18/15, Orhei, Orhei. La ora 12:48, observatorul PPŞ a intrat în cabina de vot împreună cu un alegător sub pretextul de a-l ajuta. În cele din urmă, observatorul i-a indicat alegătorului locul concret unde să aplice ştampila. Preşedintele BESV nu a observat acest moment.
 • SV 31/22 Chişinău, Rîşcani. La 11:45 un domn a intrat în incinta secţiei de vot a început sa facă agitaţie electorală într-un timp scurt, domnul e reprezentant al PSRM .
 • SV 30/16 Chişinău, Ciocana. Observatorul din partea PPŞ făcea aluzii şi sugera alegătorilor să voteze partidul dat. Membrii şi preşedintele BESV nu au făcut observaţie

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unităţi de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 23 SV

 • SV 48/010 Transnistria, Anenii Noi. Cca. 50 de persoane au fost aduse în mod organizat la vot cu microbuz.
 • SV 48/008 Transnistria, Anenii Noi. Aproximativ 200 de persoane au fost aduse organizat la SV pentru a vota candidatul Melnic Viorel, fiind implicate următoarele mijloace de transport: autobuz MAN de culoare roşie Nr. A 452 EB, autobuz de culoare verde Nr. MUM 823, şi 1 microbuz: Mercedes-Benz de culoare albă Nr. T 054 HM.
 • SV 48/002 Transnistria, Chişinău. La SV au fost transportate în mod organizat cca. 50 de persoane.
 • SV 48/007 Transnistria, Chişinău. Au fost aduse la SV în mod organizat cca. 30 de persoane, pentru a vota PSRM conform declaraţiilor persoanelor transportate. Mijloacele de transport implicate: autobuz de culoare roşie Nr. VKV 389, autobuz de culoarea albă Nr. MUM 797 şi Nr. MUM 806.
 • SV 48/013 Transnistria, Căuşeni. La SV au fost transportate în mod organizat cel puţin 100 de persoane, fiind implicate următoarele mijloace de transport: Mercedes-Benz Sprinter de culoare albă cu Nr. A 145 EP, autobuz de culoare albă cu Nr. MUM 807 şi Nr. T 615 AX.
 • SV 48/001 Transnistria, Chişinău. Un grup de cca. 60 de persoane au fost aduse în mod organizat la SV pentru a vota. Mijlocul de transport implicat este: autobuz de culoarea verde Nr. LRL 806, autobuz de culoarea albă Nr. T 695 AT.
 • SV 48/017 Transnistria, Hagimus. La SV au fost transportate în mod organizat mai multe persoane, fiind implicate următoarele mijloace de transport: autobuz K de culoarea albă Nr. ZQD 880, autobuz Mercedes-Benz de culoarea albă Nr. C IA 127 şi Nr. C GZ 089, microbuz Hyundai de culoarea albă Nr. C NM 046, microbuz Mercedes-Benz Sprinter de culoarea albă Nr. T 249 EO, A 660 BT, C 169 ET, A 490 CO şi Nr. C MS 544, autobuz Laz de culoare roşie Nr. T 478 CK, microbuz Volkswagen de culoarea albă Nr. T 828 HP, microbuz Volkswagen de culoarea neagră Nr. TMY 129.
 • SV 48/022 Transnistria, Varniţa. Cca. 200 de persoane au fost aduse în mod organizat la SV pentru a vota, mijloacele de transport implicate sunt: autobuz Mercedes-Benz de culoare albă Nr. TG AH 933, microbuz Mercedes-Benz Sprinter de culoare albă Nr. A 214 EE, T 707 CT şi T 255 KE, microbuz Mercedes-Benz de culoarea roşie Nr. C 338 HB.
 • SV 8/1, Floreşti. La ora 12.25 la secţia de votare au fost aduşi un grup de 5 alegători, îndrumaţi de o persoană. Aceşti alegători au votat în baza certificatelor cu drept de vot şi au fost introduşi pe lista suplimentară.  Persoana însoţitoare a venit de cel puţin 2 ori împreună cu 2 grupuri de persoane diferite.
 • SV 10/38, Bălţi, Octeabriscoe. La ora 13:36, în preajma secţiei de votare a fost identificat un microbuz care transportă alegătorii la SV. Microbuzul staţionează în faţa secţiei de votare, şi alegătorii circulă de la acesta spre secţie şi viceversa. Din cele relatate, microbuzul circulă pe traseul satelor Octeabreskaia şi Ţambula. Se presupune că microbuzul aparţine PPŞ din considerentul că alături de acesta se instalează un placat mobil cu insigna acestui partid, care a fost ascuns de către şoferul microbuzului când OTS a început să facă poze la acesta.
 • SV 15/62, Călăraşi, Ţibirica. Transportarea alegatorilor cu autobuzul. Au fost aduse aproximativ 30 persoane.
 • SV 18/4, Orhei, Orhei. La ora 11:00, observatorul PPŞ a adus cu o maşină o persoană în vârstă să voteze. Alegătorul a intrat singur în cabina de vot.
 • SV 28/22, Chişinău, Rîşcani. La ora 12:25, observatorul Promo-LEX a observat două autocare la distanţa de 300 m de la SV. Observatorul a presupus că au fost utilizate pentru transportarea alegătorilor. Autocarele au fost de model Mercedes de culoare albă şi roşie de capacitate circa 30 persoane.
 • SV 21/19 Criuleni, Doroţcaia. La 14.00 în secţia de votare a intrat un grup de cetăţeni tineri. Ei după ce luau buletinele de vot, el se apropia şi le zicea unde să aplice ştampila votat. Aşa s-a întâmplat de aproximativ 4 ori, de fiecare data venea cu 2-4 persoane tinere. Când a ieşit afara a văzut, ca persoana aceasta aducea persoanele cu automobilul, maşină sură, Volkswagen, nr înmatriculare UMN524. Preşedintele BESV nu a reacţionat.
 • SV 35/3 Căuşeni, Căuşeni. Aproximativ 16 persoane au fost venit cu un microbuz alb, Sprinter, cu numere de Tiraspol (T 807 HH), vorbind căsunt aduşi de către PSRM.
 • SV 20/30 Străşeni, Recea. De la ora 8 până la 12:30, o persona cu o maşina de 2 locuri (volkswagen caddy, culoare galben cu verde) aducea de vreo 11 ori câte o persoană la vot.
 • SV 21/13 Criuleni. Coşniţa – Est. La ora 10.00 a fost organizat transport organizat, 3 autobuze şi 4 microbuze cu alegători cu flaiere de la PDM. De mai multe ori vin şi pleacă. Staţionează aproximativ la 100 m de secţie de votare.
 • SV 19/36 Ivancea, Molovata Nouă, s. Roghi. A venit un microbuz cu alegători în mod organizat. Aceştia şi-au exercitat dreptul la vot şi au părăsit secţia de votare, urcând înapoi în microbuz şi au plecat.
 • SV 19/36 Ivancea, Moldovata Nouă, s. Roghi. Simpatizanţi ai partidului ŞOR sunt aduşi cu microbuzele până la o distanţă de câteva cartiere de la secţia de votare, pentru a nu putea fi identificaţi de către observatori. La ora raportării incidentului, au fost identificaţi circa 30 de alegători aduşi organizat. Preşedintele BESV nu este informat despre o astfel de acţiune. Automobil Sprinter cu nr. ZUF 503.
 • SV 22/20 Ialoveni, Pîrjolteni. Aproximativ pe la orele 12.00 s-a observat de pe geam 2 maşini de genul T4 cu multe băbuţe, era parcat până la 100 metri de la secţia de votare. Deodată a fost un flux mare de alegători, apoi sau îmbarcat toţi. Acest microbuz a mai fost observat repetat şi fluxurile de mulţi oameni. Alţi observatori tot au observat aceasta şi discutau.
 • SV 22/29 Ialoveni, Tuzara. De dimineaţă s-a observat o maşină care a făcut în jur de 3-4 ture, maşină personală care aducea câte 1-2 alegători. Dovezi nu sunt. Automobil de tip Honda, gri, metalic.
 • SV 34/24 Anenii Noi, Gura Bîcului. Transport organizat din Transnistria aflate la 250 de m de la secţia de votare ( 10 unit. de transport: rutiere cu nr. de înmatriculare C OP 367, MUM 531, T 506 HA, T 076 EM şi 3 rutiere cu numere neidentificabile; autocare CKQ 032, CKQ 032, VBS 449).
 • SV 21/3 Criuleni, Criuleni – Nord. La ora 11.21 a fost organizat transport (microbuz alb, foto expediat) persoanele care ieşeau din sectia de votare intrau în microbuz. Nu este clar dacă din partea unui candidat electoral organizat sau nu, poliţia nu a fost chemată.

Deficienţe în listele electorale (discrepanţe dintre adrese; alegători decedaţi; semnături în locul altor persoane) – 33 cazuri.

 • SV 45/11 Comrat, Comrat. În listele electorale figurează persoane decedate. Observatorul din partea PSRM a depus o sesizare în acest sens.
 • SV 32/27 Chişinău, Stăuceni. Un alegător s-a prezentat la SV, nu şi-a putut exercita dreptul de vot deoarece adresa de domiciliu din fişa buletinului de identitate diferă de adresa din SIAS Alegeri. Alegătorul, nu a mai votat, i-a fost recomandat să verifice pe site-ul CEC unde are drept de vot.
 • SV 45/2 Comrat, Comrat. Un alegător, a comunicat că la adresa acestuia de domiciliu sunt înregistrate încă cinci persoane străine, necunoscute acestuia. Acest incident apare şi la precedentele alegeri. Persoana în cauză a depus o sesizare la BESV.
 • SV 9/18, Bălţi. La ora 9.56 un alegător nu s-a regăsit în lista de bază şi a fost inclus în lista suplimentară.
 • SV 9/18, Bălţi. La ora 10.49 un alegător nu s-a regăsit în lista electorală, chiar dacă a fost identificat în SIAS Alegeri. Preşedintele BESV a scris numele, prenumele alegătorului în lista suplimentară şi a primit buletinul de vot de la Preşedinte BESV.
 • SV 9/ 26, Bălţi. La ora 11.06 a fost constatat faptul că în lista electorală la 2 alegători era înscrisă adresa greşită.  Preşedintele BESV a verificat dacă nu sunt şi alte coincidenţe şi a corectat cu pixul.
 • SV 9/23, Bălţi. Un alegător nu s-a regăsit în lista electorală, deşi conform domiciliului/ vizei de reşedinţă este arondat la secţia de votare respectivă. Alegătorul fost înscris în lista adiţională.
 • SV 9/34 Bălţi. La 11.50 un alegător nu s-a regăsit în lista electorală şi a fost scris în lista suplimentară.
 • SV 9/21, Bălţi. La 13.35 soţii nu s-au regăsit în listă şi ambii au refuzat să fie adăugaţi în lista suplimentară argumentând că lista este falsificată.
 • SV 9/18, Bălţi. La 15.30 un alegător a depistat că un alt alegător este pus la evidenţă pe adresa care locuieşte.
 • SV 12/52, Sîngerei, Prepeliţa. La ora 09:52, un alegător nu s-a găsit în lista electorală de bază, deşi are domiciliul la SV respectivă. Persoana a votat în baza listelor suplimentare.
 • SV 13/31, Rezina, Solonceni. În listele electorale de bază au fost identificate 4 persoane decedate.
 • SV 18/4, Orhei, Orhei. La ora 13:20, un alegător a constatat că în dreptul numelui său semnase deja un alt alegător. Preşedintele BESV a fost anunţat de urgenţă şi situaţia a fost soluţionată încât alegătorul şi-a exercitat într-un final dreptul la vot.
 • SV 26/10, Chişinău, Buiucani. În listele electorale de bază a fost identificată o persoană decedată.
 • SV 26/3, Chişinău, Buiucani. Dat fiind că în listele electorale de bază nu era inclus, un alegător a fost trimis la alta SV. La scurt timp, acesta s-a întors, argumentând că de la SV la care a fost direcţionat a fost re-direcţionat la această SV. Într-un final, alegătorul a votat pe listele suplimentare.
 • SV 26/10, Chişinău, Buiucani. La ora 15:30, în listele electorale de bază a fost identificată o persoană decedată de peste 14 ani.
 • SV 26/4, Chişinău, Buiucani. La ora 14:00, în listele electorale de bază a fost identificată o persoană decedată de peste 3 ani.
 • SV 26/24, Chişinău, Centru. La ora 15:47, un alegător a identificat 2 persoane străine înregistrate la adresa sa de domiciliu.
 • SV 26/19, Chişinău, Centru. La ora 15:50, un alegător a identificat o persoană străină înregistrată la adresa sa de domiciliu.
 • SV 26/19, Chişinău, Centru. La ora 14:15, un alegător a identificat o persoană străină înregistrată la adresa sa de domiciliu.
 • SV 27/8, Chişinău, Buiucani. Un alegator a observat că adresa unei rude a fost indicată greşit. Preşedintele şi membrii BESV nu au putut face schimbări.
 • SV 27/18, Chişinău, Buiucani. La ora 14:50, un alegător a constat că un alt alegător a semnat în dreptul numelui său. În rezultat, acesta a depus o contestaţie, după care a votat pe listele suplimentare.
 • SV 36/36 Ştefan-Vodă, Talmaza. Alegătorii, circa 10, nu se regăsesc în lista. Apar în lista la altă secţie de votare în alt capăt de sat.
 • SV 31/4 Chişinău, Ciocana. O persoana care a decedat in anul 2005 a fost prezent in listă.
 • SV 31/23 Chişinău, Rîşcani. O persoana a identificat in lista apartamentului său persoane care deja sunt decedate.
 • SV 30/4 Chişinău, Ciocana. Au fost depistate persoane decedate în listele electorale. Preşedintele BESV nu a comentat incidentul.
 • SV 30/22 Chişinău, Ciocana. Strada N.M. Spătaru apartamentul 82, în listele de bază – 3 persoane, pe lista suplimentara – încă 21. În apartamentul 102  sunt 10 de bază alegatori, dar pe lista opţională încă 15. Preşedintele a fost sesizat, tot el a informat şi observatorul despre incident.
 • SV 30/15 Chişinău, Ciocana. Un domn a anunţat că in lista electorala este introdus si stăpânul vechi al apartamentului pe care il deţine
 • SV 30/16 Chişinău, Ciocana. Un proprietar a găsit pe adresa lui 3 persoane înregistrate, care nu locuiau acolo. În total au fost depistate trei cazuri de alegatori cu adresă incorectă.
 • SV 21/23 Criuleni, Dubăsarii Vechi – Vest. Un alegător, aproximativ la 13.26, a depistat că în listele electorale este înscrisă o persoană decedată de multi ani. Preşedintele BESV a zis ca nu el a făcut listele.
 • SV 19/16 Ivancea, Crihana. Datele din actele de identitate ale 3 alegători nu coincid cu cele din SIAS. Preşedintele BESV a întocmit un proces verbal asupra acestui incident.
 • SV 22/2 Ialoveni, Ialoveni. Caz suspect, 4 persoane cu viză temporară din 21.02.19-21.04.19, pe str. Alexandru Cel Bun, 31, ap. 57 au venit să voteze odată, au fost incluşi în lista suplimentară şi au votat.
 • SV 22/32 Ialoveni, Ulmu. Un alegător avea conform buletinului de identitate domiciliul în s. Ulmu, însa în listele electorale nu figura şi nici în SIAS Alegeri nu era, conform informaţiei din SIAS Alegeri figura domiciliul în or. Chişinău (str. exactă nu se cunoaşte). Operatorii îl trimiteau şă voteze în altă secţie, alegătorul insista că mereu vota la Ulmul. În final a votat pe listă suplimentară. Contestaţii nu s-au depus.
 • SV 22/2 Ialoveni, Ialoveni. Deficienţe în listele electorale: pe str. Alexandru cel Bun, 31 ap. 57 mai multe persoane cu domiciliu pe aceeaşi adresă, acestea au votat pe lista adăugătoare.

Deficienţe în funcţionarea SIAS Alegeri (suspendarea funcţionării; situaţii când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susţine că nu a votat) – 15 cazuri.

 • SV 33/11 Chişinău, Durleşti. S-au produs probleme tehnice cu SIAS Alegeri (timp de 10-15 minute).
 • SV 9/26 Bălţi. La ora 7.30, timp de 10-15 minute, nu a funcţionat un calculator.
 • SV 9/34, Bălţi. La ora 11.18, pentru circa 5 min. nu a fost conexiunea la internet. Alegătorii au fost rugaţi să aştepte şi au aşteptat.
 • SV 9/2, Bălţi. La 9.40 doi alegători nu s-au regăsit în SIAS Alegeri. Au scris cerere, deoarece ei aveau viza de reşedinţă o aveau la Bălţi dar în calculator nu se regăseau. Alegătorii au fost scrişi pe lista suplimentară.
 • SV 9/21, Bălţi. La ora 12.32 alegătorul nu a fost identificat în SIAS Alegeri, şi nici în listă. Şi a fost scris pe lista suplimentară.
 • SV 9/21, Bălţi. La 13.39 soţul şi soţia au fost identificaţi în SIAS Alegeri, dar se arată cu nu au viza de reşedinţă. Alegătorii au fost înscrişi pe lista suplimentară şi li s-a oferit doar buletinul pe circumscripţia naţională.
 • SV 12/49, Sîngerei, Pepeni Răzălăi. La 11:30 s-a raportat faptul că nu funcţionează un calculator, fiind întreprinse măsuri de remediere a situaţiei, dar fără succes. Cu toate acestea, SV funcţionează fără perturbări.
 • SV 13/60, Rezina, Trifeşti. În intervalul 14:42 – 15:00, dat fiind arderea unui cablu, nu a fost conexiune la internet.
 • SV 26/2 Chişinău, Buiucani. S-a constatat că la introducerea ID al alegătorului în SIAS Alegeri, data de naştere al acestuia era greşită (cu o zi mai devreme decât ziua de naştere a acestuia). Au fost constatate cel puţin 15 cazuri de acest fel.
 • SV 26/25 Chişinău, Centru. La ora 11:50, în cazul unui alegător care şi-a prelungit adresa de reşedinţă, în SIAS Alegeri era atribuit la o SV din Bălţi.
 • SV 27/23 Chişinău, Buiucani. De la 14:47, din cauza calităţii internetului/funcţiunii calculatorului, SIAS Alegeri nu a funcţionat minim 15 minute. Alegătorii au fost înregistraţi manual, apoi înregistraţi în calculator. Preşedintele a remediat situaţia până la 15:02.
 • SV 27/1, Chişinău, Buiucani. Aproximativ pe la orele 17.24, a fost întrerupt internetul. În rezultat, s-a format aglomeraţie, alegătorii erau nemulţumiţi, iar o familie a plecat refuzând să voteze. Deficienţa tehnică a fost înlăturată timp de 10-15 min.
 • SV 31/17 Chişinău, Ciocana. Un alegător nu s-a regăsit în baza de date SIAS, dar s-a regăsit in listele de bază.
 • SV 19/43 Ivancea, Pohrebeni. Între orele 8:30 şi 8:45 a fost suspendat accesul la internet, astfel că în intervalul respectiv de timp, alegătorii au fost înscrişi pe liste improvizate pe suport de hârtie. După restabilirea conexiunii de internet, a fost demarat procesul de înregistrare a datelor pe SIAS Alegeri.
 • SV 50/35 Italia, Padova

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului – 36 cazuri.

 • SV 33/11 Chişinău, Durleşti. A fost observat de către OTS cum un alegător a fotografiat buletinul de vot. Preşedintele BESV nu l-a văzut. Acesta nu a şters fotografia.
 • SV 45/6 Comrat, Comrat. Un alegător a făcut poză la buletinul de vot şi a ieşit din SV. Unul dintre observatori a depus o sesizare în acest sens. Preşedintele BESV la momentul raportării nu a întreprins nici o măsură.
 • SV 32/3 Chişinău, Cricova. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. A reuşit să iasă din SV, nimeni nu l-a somat să şteargă fotografia din telefon.
 • SV 40/27 Cimişlia, Ecaterinovca. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Alegătorul a refuzat să şteargă fotografia, la solicitarea unui membru BESV.
 • SV 40/26 Cimişlia. Zloţi. Un observator din partea Blocului ACUM, a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de vot, în timpul exercitării dreptului de vot.
 • SV 8/1, Floreşti. La ora 10.05 un alegător era în cabina de vot şi a fotografiat buletinul de vot. A observat acest lucru unul din membrii comisiei. Preşedintele BESV a spus membrului comisiei să anuleze acest buletin de vot.
 • SV 9/33, Bălţi. La ora 9.53 un alegător a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de vot. Preşedintele BESV şi operatorii au observat luminiţa de la telefon. Preşedintele BESV i-a făcut observaţie alegătorului.
 • SV 9/ 8, Bălţi. La ora 9.55 un alegător a fotografiat buletinele de vot când era în cabina de vot după care a postat pe reţelele de socializare. Au observat acest lucru Preşedintele BESV, observatorii şi membrii comisiei. Preşedintele i-a făcut observaţie, însă nu i-a spus că trebuie să şteargă poza cu buletinul de vot
 • SV 9/4, Bălţi. La 14.17 un alegătorul şi-a fotografiat buletinul vot. Preşedintele BESV i-a făcut observaţie că nu are dreptul, însă nu i-a comunicat că trebuie să şteargă poza.
 • SV 9/7, Bălţi. La ora 12.17 un alegător a fotografiat buletinul de vot când se afla în cabina de vot.
 • SV 9/33, Bălţi. La 14.51 un alegător a intrat în cabina de vot şi s-a reţinut mai mult de 5 min. Unul din membrii comisiei a observat că acesta fotografiază buletinele de vot. Preşedintele BESV i-a făcut observaţie că nu are dreptul să fotografieze conform regulamentului.
 • SV 9/23, Bălţi. La 15.26 un alegător a fotografiat buletinele de vot aflându-se în cabina de vot. Incidentul a fost observat de către unul din observatori şi s-a anunţat Preşedintele BESV. Preşedintele a cerut alegătorului să şteargă fotografiile şi a anulat buletinele. Alegătorul a argumentat că votează prima dată şi n-a ştiut că este interzis fotografierea buletinelor de vot.
 • SV 49/23 Turcia, Istambul
 • SV 49/12 Rusia, Moscova
 • SV 50/15 Franţa, Lyon
 • SV 50/78 Spania, Barcelona
 • SV 50/09 Elveţia, Geneva
 • SV 49/1 Rusia, Sankt-Petersburg
 • SV 49/12 Rusia, Moscova
 • SV 10/18, Bălţi, Bălţi. La ora 12:40, un alegător a fotografiat buletinul de vot în cabina de vot. Preşedintele BESV a observat cazul şi chemat poliţia. După discuţia cu poliţistul, persoana în cauză a şters poza.
 • SV 10/3, Bălţi, Bălţi. La ora 14.14, un alegător a fotografiat buletinele de vot. Membrii BESV i-au făcut observaţii şi au luat măsuri.
 • SV 15/59, Călăraşi, Sipoteni. La ora 11:41, un alegător a fotografiat buletinul său de vot. Preşedintele BESV nu era pe loc, iar când acesta s-a întors, alegătorul deja plecase.
 • SV 15/57, Călăraşi, Sineşti. La ora 15:13, un alegător a fotografiat buletinul de vot, iar preşedintele a făcut observaţie. Alegătorul însă nu a întreprins nimic, dezvinovăţindu-se că nu e nimic grav.
 • SV 18/12, Orhei, Orhei. La ora 12:18, un alegător şi-a făcut o poză în timp ce arunca buletinul de vot în urna de vot.
 • SV 26/1, Chişinău, Buiucani. La ora 10:45, un alegător a fotografiat buletinul de vot. Preşedintele BESV nu a reacţionat.
 • SV 26/1, Chişinău, Buiucani. La ora 16.00, un alegător a intrat in cabina de vot şi a fotografiat buletinul de vot. Un membru BESV a observat şi a rugat să fie ştearsă poza. Alegătorul s-a conformat.
 • SV 28/17, Chişinău, Rîşcani. La ora 15:10, un alegător a fotografiat buletinele de vot. Observatorul a solicitat ca acestea să fie şterse, dar alegătorul nu a reacţionat. Preşedintele BESV nu s-a implicat.
 • SV 28/13, Chişinău, Rîşcani. La ora 15:45, a fost identificată o persoană care a fotografiat buletinul de vot.
 • SV 28/9, Chişinău, Rîşcani. Un alegător a fotografiat buletinele de vot.
 • SV 36/3 Ştefan-Vodă, Ştefan Vodă. Cabinele sunt aranjate astfel că unii observatori văd cabina, si poate vedea pe cine votează alegătorul la fel şi de la uşa de intrare pot vedea in cabina de vot.
 • SV 36/1 Ştefan-Vodă, Ştefan-Vodă. Cabinele sunt amplasate în aşa mod că observatorii din partea partidelor văd unde pune ştampila alegătorul. Preşedintele a fost anunţat însă nu a întreprins nimic.
 • SV 36/2 Ştefan-Vodă, Ştefan-Vodă. Alegătorul când se deplasează pe lângă cabine spre urnă, poate vedea ce se petrece in cabinele alăturate, la fel şi orice observator dacă se deplasează poate vedea.
 • SV 36/8 Ştefan-Vodă, Carahasani. Urnele de vot stau prea în faţa şi respectiv oricine poate să vadă pe cine votează alegatorii.
 • SV 36/10 Ştefan-Vodă, Cioburciu. Se vede dintr-o cabină de vot în cealaltă ce votează alegătorii.
 • SV 31/1 Chişinău, Ciocana. Cabinele de vot au fost amplasate în intervalul 07:00 – 12:35 într-un mod care nu permite respectarea secretului votului.

Întreruperea procesului de filmare a procedurilor de votare şi numărare a buletinelor de vot, alte incidente ce ţin de filmarea procedurilor de vot – 14 cazuri.

 • SV 33/13 Chişinău, Sîngera. În intervalul de timp 10:35 – 12:31, camera video nu a funcţionat. Membrii BESV au comunicat că nu mai era memorie pe card. Defecţiunile au fost eliminate, iar la 12:31 a fost reinstalata.
 • SV 44/5 Taraclia, Taraclia. Incident raportat la 14:54. Camera de înregistrare video nu a funcţionat aproximativ o oră. Problema a fost identificată de către persoana responsabilă, care a înlăturat deficienţa.
 • SV 11/49, Făleşti, Măgura Nouă. În intervalul de timp 06.20 – 09.00, nu a funcţionat camera video. S-au deplasat la Făleşti şi au înlocuit-o.
 • SV 12/36, Sîngerei, Sacarovca. Camera nu este amplasată lateral, este în spatele urnei, nu este conform schemei. Cabina de vot este mai în faţă, unii observatori pot cu uşurinţă vedea ce se întâmplă în cabina de vor. De dimineaţă a fost astfel poziţionată.
 • SV 12/35, Sîngerei, Chirileni. La ora 10:45 s-a constatat că camera video a fost cu memorie mică – doar pentru 3 ore, până la 10.45. Preşedintele BESV a sunat CECEU, iar reprezentanţii acestuia i-au comunicat fie să şteargă tot ce au filmat până la iarăşi să filmeze mai departe, fie rămân fără înregistrări video mai departe.
 • SV 12/49, Sîngerei, Pepeni Răzălăi. La ora 11:25, camera video a încetat să mai funcţioneze. Abia la ora 13:00 a fost adusă o altă cameră video.
 • SV 12/36, Sîngerei, Sacarovca. Camera nu este poziţionată conform prevederilor elaborate de CEC.
 • SV 12/41, Sîngerei, Grigorăuca Petropavlovca. Camera de vot nu este amplasată regulamentar. Amplasarea membrilor BESV, observatorilor, operatorilor nu este conform regulamentului. Observatorului îi este frică să acorde întrebări preşedintelui BESV pentru a nu fi intimidat pe viitor.
 • SV 36/3 Ştefan-Vodă, Ştefan-Vodă. Preşedintele BESV a anunţat ca camerele de luat vederi nu v-or funcţiona din motiv că este supraîncărcată reţeaua. Anunţul a fost făcut la orele 15:20.
 • SV 31/16 Chişinău, Ciocana. Au fost unele probleme cu camera de luat vederi de dimineaţa (ora 9:50), după un scurt timp camera a fost schimbată .
 • SV 30/7 Chişinău, Ciocana. A avut loc întreruperea procesului de filmare din motivul descărcării bateriei. Aceasta a fost observată de preşedintele BESV şi în câteva minute a fost efectuată conectarea la cablu.
 • SV 19/1 Ivancea, Ivancea. A fost pusă la dubii funcţionalitatea camerei. A fost consultat tehnicianul, care a afirmat că aceasta înregistrează doar la detectarea mişcărilor în preajma urnei de vot.
 • SV 19/35 Ivancea, Molovata. Camera de video a înregistrat cu pauze nejustificate între orele 12:05 şi 14:15. Preşedintele BESV a contactat serviciul de asistenţă tehnică, a primit instrucţiuni cum să acţioneze în continuare. La moment camera funcţionează.

Deteriorarea buletinelor de vot sau alte incidente ce se referă la utilizarea neconformă a acestora – 10 cazuri.

 • SV 32/2 Chişinău, Codru. O alegătoare a încercat să scoată 2 buletine de vot din SV, fără a le introduce în urna de vot. Aceasta a fost somată de către membrii BESV să le restituie. Buletinele au fost introduse în urna de vot.
 • SV 9/22, Bălţi. La ora 9.33  un alegător a lăsat în cabina de vot a fost lăsat buletinul de vot uninominal care era votat şi buletinele pentru referendum. Toate trei buletine au fost anulate de către Preşedintele BESV.
 • SV 9/27, Bălţi. La ora 9.49 un alegător a uitat buletinul de vot pe circumscripţie naţională, pe care era aplicată ştampila „Votat” în cabina de vot. Buletinul de vot a fost depistat de un alt alegător. Preşedintele BESV nu a făcut proces verbal pe acest caz şi a aruncat buletinul de vot în urnă.
 • SV 9/27, Bălţi. La ora 7.43 alegătorul a uitat buletinul de vot cu ştampilă în cabina de vot. Preşedintele BESV l-a luat fără să facă proces verbal şi l-a aruncat în urnă.
 • SV 9/ 34, Bălţi. La 10.53 un alegător a încercat să ia cu el un buletin de vot de la referendum. Preşedintele BESV a făcut observaţie şi alegătorul a aruncat buletinul de vot în urna de votare.
 • SV 9/11, Bălţi. La 11.21 un alegător a luat 4 buletine de vot şi după ce a votat a zis că trebuia să fie întrebată dacă vrea să voteze sau nu. Persoana a boţit buletinele de vot şi le-a aruncat în la gunoi. După ce a plecat, Preşedintele BESV a luat buletinele de vot şi le-a pus în urna de vot.
 • SV 9/21, Bălţi. La 11.55 un alegătorul a vrut să iasă cu buletinul de vot pe circumscripţie naţională. Preşedintele BESV a observat, l-a oprit şi a chemat poliţia. Poliţia a înregistrat şi a întocmit un proces verbal. Buletinul de vot a fost anexat la procesul verbal şi s-a anulat.
 • SV 9/21, Bălţi. La 12.00 un alegător s-a pornit alegătorul cu buletinul de vot curat pe circumscripţie naţională spre ieşire. Preşedintele BESV şi observatorii au văzut că are buletinul de vot. A chemat poliţia şi a făcut act şi după care Preşedintele BESV a anexat buletinul la proces verbal şi buletinul este anulat.
 • SV 9/22, Bălţi. La ora 15.32 în cabina de vot au fost găsite două buletine de vot de la referendum. Preşedintele BESV le-a anulat şi a scris proces verbal.
 • SV 26/9, Chişinău, Buiucani. La ora 11:58, un alegator a luat buletinul de la referendum şi la rupt. Preşedintele BESV i-a făcut observaţii. În rezultat, alegătorul a început să insulte în incinta SV.

Votarea a unui număr suspicios de mare de alegători cu reşedinţă la una şi aceeaşi adresă – 6 cazuri.

 • SV 33/4 Chişinău, Codru. Se atestă un număr mare de alegători ce votează pe liste suplimentare, în mod special, alegătorii de pe str. Costiujeni şi str. Valea Apelor.
 • SV 33/5 Chişinău, Codru. De pe adresa, str. Grenoble, 128/2, ap. 1, au votat mai mult de 20 de persoane. OTS are informaţie că sunt înregistrate cu reşedinţă şi au votat mai multe persoane şi de pe adresa str. Plaiului, 2/1 (numărul concret nu se cunoaşte).
 • SV 33/5 Chişinău, Codru. La 12:38 listele suplimentare au fost completate în totalitate. La ora 13:09 au fost aduse alte liste suplimentare (10).
 • SV 33/3 Chişinău, Codru. Se suspectează că pe str. Jubiliara, 27, sunt înregistrate mai multe persoane cu reşedinţă. La BESV au fost scrise 2 sesizări în acest sens de către reprezentanţii cu drept de vot consultativ de a 2 concurenţi.
 • SV 33/4 Chişinău, Codru. Un grup de 10 alegători au votat fiind înregistrate pe aceeaşi adresa – str. Costiujeni, 7, bl. 2, ap. 10.
 • SV 33/18 Chişinău, Băcioi. Până la ora 14.00, de pe adresa s. Băcioi, str. Primăverii, 12, au votat cca 18 persoane cu viza provizorie.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absenţa sigiliilor pe urnele de vot – 3 cazuri.

 • SV 40/8 Cimişlia, Cimişlia. Urna de vot a fost agitată de către preşedintele BESV pentru a face saţiu la mai multe buletine de vot şi a căzut un sigiliu. Sigiliul nu a fost înlocuit, au rămas 3.
 • SV 10/23 Bălţi, Elizaveta. Urnele de vot au fost sigilate doar cu câte 2 sigilii.
 • SV 12/20, Sîngerei, Ciuciuleni. Urna de vot a fost sigilată cu doar 3 sigilii. Motivul invocat a fost oferirea sigiliilor insuficiente de CEC.

Altele –13 cazuri.

 • SV 12/36, Sîngerei, Sacarovca. Este extrem de frig în incinta SV, nu sunt condiţii de activitate.
 • SV 33/12 Chişinău, Durleşti. În intervalul 10:55 – 11:30 energia electrică a fost deconectată. Procesul de votare a continuat fără întreruperi.
 • SV 9/18, Bălţi. Alegătorul nu a trecut să se identifice pe la operatorul SIAS Alegeri, dar s-a dus direct la Preşedintele BESV, a luat buletinul de vot şi a fost introdus într-o listă suplimentară. Preşedintele BESV nu a dat explicaţie despre această listă.
 • SV 49/07 – Israel, Tel Aviv
 • SV 50/09 Elveţia, Geneva
 • SV 50/42 Italia, Roma
 • SV 49/14 Rusia, Sankt-Petersburg
 • SV 50/31 Italia, Milano
 • SV 50/45Italia, Torino
 • SV 50/40 Italia, Pesaro
 • SV 27/14, Chişinău, Buiucani. La ora 14:00, unui alegător cu viza de reşedinţă în Taraclia, i s-a permis să voteze fără nici un certificat, nefiind studentă etc. Acesta a scris o declaraţie şi în baza acesteia a votat. Faptul dat nu a fost contestat.
 • SV 30/16 Chişinău, Ciocana. Alegătorul aflându-se în cabina de vot a sunat şi a întrebat pe cel/cea ce a sunat pe cine să voteze. Preşedintele BESV a făcut observaţie după care a deconectat telefonul
RECOMANDĂRI