Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Misiunea ENEMO a prezentat primul raport de monitorizare a alegerilor

Noul sistem electoral creează dificultăţi, Consiliile Electorale de Circumscriptie sunt prea stricte, iar unii concurenţi au fost deja hărţuiţi sau agresaţi. Sunt doar câteva dintre conluziile primului raport realizat de Misiunea Internaţională de Observare a Alegerilor ENEMO în Republica Moldova.

Primul raport ENEMO a vizat mediul general în care se vor desfăşura alegerile parlamentare. Este vorba de cadrul legal, procesul de înregistrare a candidaţilor, începutul campaniei, dar şi performanţa instituţiilor de gestionare a alegerilor.

Experţii ENEMO au avut însă obiecţii la schimbările frecvente în cadrul Consiliilor Electorale de Circumscripţie şi activitatea strictă a acestora. De asemenea, observatorii au analizat şi contextului noului sistem electoral. 

Raportul a evalut şi noile prevederi de colectare a semnăturilor. Or, mulţi candidaţi nu au fost familiarizaţi cu acest proces şi s-au pomenit cu semnături invalide. 

Chiar dacă campania propriu-zisă va fi acoperită de următorul raport, observatorii au menţionat deja unele nereguli.

SSINCRON: DRITAN TAULLA, şef, Misiunea Internaţională de Observare a Alegerilor din Moldova

ENEMO evaluează procesul electoral în legătură cu compatibilitatea cu criteriile şi standardele internaţionale pentru alegeri democratice şi cadrul legal al Republicii Moldova. Misiunea este susţinută financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos; Suedia; Fundaţia Naţională de Dotare a Congresului SUA, prin Institutul Naţional Democratic şi Uniunea Europeană.
Similare
RECOMANDĂRI