Experţii explică numărul mare din sondaje al persoanelor care nu ştiu pentru cine să voteze
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţii explică numărul mare din sondaje al persoanelor care nu ştiu pentru cine să voteze

Numărul mare de persoane indecise în preajma alegerilor parlamentare, dar şi al celor care refuză să-şi exprime opţiunile politice în sondaje se explică prin dezamăgirea oamenilor faţă de clasa politică, dar şi prin sporirea nivelului de frică de a nu exprima o opinie care nu ar conveni autorităţilor, sunt de părere analiştii politici care fac referire la ultimele cercetări sociologice.

Barometrul Opiniei Publice, cea mai veche şi cunoscută cercetare sociologică din Republica Moldova, atesta în cel mai recent sondaj al său peste 40% de indecişi în privinţa opţiunii de vot la alegerile parlamentare şi mai mult de 10 la sută care au refuzat să răspundă. Acesta reprezintă cel mai mare număr de indecişi din ultimul deceniu, din cercetările BOP.

Numărul mare de indecişi şi de persoane care refuză să-şi exprime deschis opţiunile politice se explică în primul rând prin dezamăgirea faţă de clasa politică, susţine analistul Veaceslav Berbeca. În plus, el face referire la alte cifre din sondaj, potrivit cărora, aproximativ 2/3 din respondenţi au declarat că nu se simt liberi să critice autorităţile sau să protesteze, ceea ce demonstrează frica cetăţenilor în a-şi exprima liber opiniile, potrivit lui Veaceslav Berbeca.

”Oamenii dacă mai aveau anumite speranţe faţă de un oarecare partid care să vină la guvernare, acum sunt dezamăgiţi şi sunt cu gândul la plecare din ţară. O altă explicaţie este că oamenii se tem să dea un răspuns tranşant deoarece demult nu am mai avut asemenea situaţii când oamenii să fie atât de intimidaţi”, afirmă Veaceslav Berbeca, scrie radiochisinau.md.

O opinie similară a exprimat şi analistul politic Anatol Ţăranu. În opinia sa, cei mai mulţi dintre indecişi ar fi adepţi ai opoziţiei  de dreapta.

Eu bănuiesc că indecişii se găsesc în zona proeuropenilor şi în zona unioniştilor. Asta se explică prin faptul că pe acest segment electoral nu s-a creat o forţă unică.  Eu sper că mai aproape de alegeri acest procent mare de indecişi se va micşora, dar nu cred că în aşa măsură încât să nu influenţeze rezultatul alegerilor, potrivit lui Anatol Ţăranu.

Totuşi, ambii experţi susţin că sondajele din Republica Moldova ar trebui privite cu scepticism, întrucât, aşa cum a fost demonstrat de mai multe ori, rezultatele lor uneori diferă foarte mult de cele ale alegerilor. Cel mai cunoscut caz este cel al alegerilor locale noi din Chişinău din mai anul trecut, când toate sondajele îi dădeau învingători în primul tur pe Ion Ceban şi Silvia Radu, dar la alegeri, Andrei Năstase a devansat-o mult pe candidata independentă. În plus, multe sondaje ar fi efectuate, iar rezultatele schimbate intenţionat, la comanda politică, potrivit experţilor.

Şi exit-poll-urile, adică sondajele efectuate la ieşirea din secţiile de votare în ziua alegerilor aveau un grad mare de eroare în Republica Moldova, astfel încât după alegerile parlamentare din 2010 acestea nu au mai fost efectuate.

Similare
RECOMANDĂRI