Europa Liberă. Igor Boţan:  Sunt mai mulţi decât ne-am aşteptat – 321 de candidaţi în 51 de circumscripţii uninominale, sunt cam mulţi”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Liberă. Igor Boţan: Sunt mai mulţi decât ne-am aşteptat – 321 de candidaţi în 51 de circumscripţii uninominale, sunt cam mulţi”

Comisia Electorală Centrală a înregistrat 321 de concurenţi electorali în cele 51 de circumscripţii uninominale pentru scrutinul parlamentar din februarie, dintre care 57 sunt independenţi şi 264 reprezintă o formaţiune politică. Totodată, CEC a respins 37 de cereri de participare la alegeri în circumscripţii uninominale. Bilanţul CEC a fost analizat de activistul civic Igor Botan, director executiv la Asociaţia pentru Democraţie Participativa ADEPT, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Igor Boţan a declarat referitor la numărul de concurenţi că sunt mulţi. „Eu cred că sunt mai mulţi decât ne-am aşteptat – 321 de candidaţi în 51 de circumscripţii uninominale, sunt cam mulţi. Aşteptările mele erau că, în medie, vom avea câte patru candidaţi într-o circumscripţie uninominală, iată că avem 7-8, undeva avem şi peste 10. Sunt mulţi şi dispersia votului va fi destul de mare.”

Referitor la noul sistem electoral după care vom vota la aceste alegeri activistul spune că din păcate, facem un pas înapoi ”şi acest lucru este regretabil şi am menţionat nu o dată că din 45 de ţări din Europa, 39 promovează şi au sisteme proporţionale tocmai pentru a oferi partidelor posibilitatea să-şi pregătească cadrele.

Dacă partidele sunt maşinării, forjerii de cadre, partidele trebuie să aibă mână liberă, mai cu seamă că sunt finanţate de la buget, să decidă de câţi jurişti, de câţi economişti, de câţi specialişti în domeniul educaţiei sau sănătăţii au nevoie ca să-i promoveze în Parlament. Acest lucru a fost încetăţenit în Republica Moldova în 1993, când a fost adoptată prima lege cu privire la partide. 

Şi în Republica Moldova avem experienţa Partidului Comuniştilor, care a guverna ţara în mod absolut timp de două legislaturi parlamentare, opt ani de zile, şi imediat după alegeri deputaţii aleşi pe listă de partid erau redistribuiţi pentru fiecare regiune, astfel încât să existe o relaţie foarte strânsă între Parlament, între majoritatea parlamentară care adoptă legi ş.a.m.d. cu regiunea respectivă. Şi cunoaştem că Partidul Comuniştilor la acea perioadă a avut strategii, cum a fost Satul moldovenesc, eradicarea sărăciei, o mulţime de lucruri, care, trebuie să recunoaştem acum că eram mai reticenţi pe când erau la guvernare, că au arătat un model cum poate fi conectat deputatul din Parlament la regiuni, lucru pe care Partidul Democrat ni-l prezintă altfel. Să fie din regiune, să fie legat de regiune, deşi regiunile nu au fost constituite, avem majoritatea circumscripţiilor care îmbină localităţi din câte trei raioane, deci e rupt firul administrativ de cel reprezentativ şi toate aceste lucruri sigur că s-au făcut în grabă...”

Interviul integral îl găsiţi aici. 

Similare
RECOMANDĂRI