Cetăţenii Republicii Moldova vor primi la scrutinul electoral patru buletine de vot: două pentru alegerile parlamentare şi două pentru referendum
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cetăţenii Republicii Moldova vor primi la scrutinul electoral patru buletine de vot: două pentru alegerile parlamentare şi două pentru referendum

Cetăţenii Republicii Moldova îşi vor alege, astăzi, parlamentarii în viitorul legislativ. În premieră, scrutinul are loc în baza sistemului mixt de vot, adică 50 de deputaţi sunt aleşi în baza listelor de partid şi 51 în circumscripţiile uninominale. Alegătorii vor primi în secţii patru buletine de vot. Pe două îşi vor alege deputaţii, iar pe celelalte două vor trebui să răspundă la întrebările din cadrul referendumului republican consultativ. Ei vor trebui să spună dacă sunt de acord să fie redus numărul de deputaţi de la 101 la 61, dar şi dacă îşi doresc să fie instituite anumite competenţe pentru a fi retras mandatul deputaţilor care nu-şi respectă obligaţiile.

Cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani vor primi patru buletine de vot.

Două buletine de vot sunt pentru alegerile parlamentare. Astfel, cu unul dintre buletine cetăţenii vor vota partidele politice şi blocul electoral. În cursa electorală, s-au înscris oficial 15 concurenţi electorali:

1. Partidul Democrat din Moldova
2. Blocul electoral „ACUM Platforma DA şi PAS”
3. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova
4. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova
5. Partidul „Şor”
6. Mişcarea Populară Antimafie
7. Partidul Nostru
8. Partidul Naţional Liberal
9. Partidul Voinţa Poporului
10. Partidul Regiunilor din Moldova
11. Partidul „Democraţia Acasă”
12. Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”
13. Partidul „Patria”
14. Partidul Verde Ecologist
15. Partidul Liberal. 

Şi cu al doilea buletin de vot vor fi votaţi candidaţii independenţi sau candidaţii desemnaţi de formaţiunile politice, care corespund circumscripţiei uninominale unde votează alegătorul.

Alte două buletine sunt destinate referendumului republican consultativ. Prin urmare, cu un buletin de vot cetăţenii vor răspunde dacă sunt de acord ca numărul deputaţilor în parlamentul Republicii Moldova să fie redus de la 101 la 61 de deputaţi. Şi cu al patrulea buletin de vot se va vota dacă poporul va putea revoca deputatul din funcţia deţinută.

Întrebarea despre reducerea numărului de deputaţi din Parlament de la 101 la 61, va fi imprimată pe buletinul de vot ce va avea culoarea galben pal.

Iar cea care se referă la revocarea deputaţilor din funcţie, dacă nu-şi îndeplinesc corespunzător obligaţiile lor, va avea culoarea bej. Buletinele de vot vor fi imprimate pe hârtie mată, iar alegătorii vor avea posibilitatea să solicite varianta în limba română sau rusă.

În total, pentru alegerile parlamentare în circumscripţiile uninominale au fost tipărite 3 461 247 de buletine de vot.

Preţul unui buletin este de 0,338 de lei, valoarea întregului tiraj fiind de 1 148 459, 4 de lei.

Buletinele de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripţiile uninominale vor avea lungimi diferite, în funcţie de numărul de candidaţi în circumscripţii. Cel mai scurt buletin de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripţii uninominale îl vor avea alegătorii din circumscripţia nr.4 Râşcani – 140mm*143 mm (patru candidaţi), iar cele mai lungi – alegătorii din circumscripţiile uninominale nr.50-51 – 140mm*341 mm (cîte 13 candidaţi).

Buletinele de vot au fost tipărite pe hârtie opacă (mată) şi au culoarea violet.

În circumscripţiile electorale uninominale au fost înscrişi 324 de candidaţi.

RECOMANDĂRI