Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - Mircea Eliade, personalitate complexă a culturii române

Personalitate complexă a culturii române, scriitorul Mircea Eliade s-a făcut cunoscut în lume atât prin nuvelele şi romanele sale, cât şi prin lucrările ştiinţifice în domenii diferite, precum istoria religiilor, yoga sau literatura comparată. Opera sa cuprinde perioada interbelică până la cea contemporană.

Unul dintre romanele scriitorului Mircea Eliade, care a făcut înconjurul lumii, prin faptul că a fost tradus în diferite limbi, precum: franceză, engleză, italiană, germană, spaniolă, catalană, este Maitreyi, un roman al experienţei sale.
 
Capodopera a apărut pentru prima oară în 1933, când Mircea Eliade era recunoscut la nivel internaţional, pentru că scrisese numeroase studii şi eseuri, în urma călătoriilor şi a studiilor sale în India. Romanul este o capodoperă a ciclului Indian ce cuprinde volumele: ,,Izabele şi apele diavolului”, ,,India” şi ,,Secretul doctorului Hanigberger”. "Maitreyi" este o experienţă morală şi un roman care a sporit seria miturilor umanităţii.
 
Protagoniştii sunt misterioasa indiancă Maitreyi - personaj real, fiica unui mare filosof şi continentalul Allan, care o cunoaşte în perioada studiilor sale în India. Povestea lor este o monografie a tulburării,  desfăşurată în 15 capitole. Stilul este original, îmbinând jurnalul, corespondenţa, eseul, reportajul şi povestirea la persoana I.
 
Eroina romanului, Maitreyi Devi, fiica unui mare filosof indian, Surendranath Dasgupta, trăieşte o dragoste mistică cu Allan. Acţiunea are loc în anul 1930, atunci când Mircea Eliade, adică Allan, locuia în casa lor, ca „ucenic” al acestui savant. Deşi la început el nu simte decât repulsie pentru Maitreyi, se îndrăgosteşte iremediabil de aceasta. Fata îi împărtăşeşte sentimentele, dar nu îi mărturiseşte dragostea. Dasgupta refuză căsătoria lor, alungându-l pe Eliade, care, îndurerat, se refugiază în Himalaya pentru o vreme ca pustnic, în timp ce Maitreyi este supusă pedepselor crudului ei tată, după care se mărită forţat.
 
Romanul "Maitreyi" introduce cititorul în lumea fascinantă a Indiei, a obiceiurilor şi a tradiţiilor orientale. Acesta nu rezumă viaţa lui Eliade în India, ci valorifică artistic o secvenţă din această experienţă.
 
Povestea de dragoste dintre Mircea Eliade şi Maitreyi, expusă în roman, este una dintre cele mai impresionate din istorie. Apariţia romanului a stârnit reacţia literaţilor vremii, fiind considerat o adevărată izbândă literară.
 
În viaţa reală, Devi Maitreyi a aflat de existenţa cărţii abia în 1972 şi a fost profund marcată de acest roman. Ca un răspuns la opera lui Eliade, Maitreyi a scris un alt roman de dragoste, publicat în anul 1974.
 
Mircea Eliade s-a născut la 13 martie 1907, la Bucureşti şi s-a stins din viaţă la 22 aprilie 1986, în Chicago.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.

Similare
RECOMANDĂRI