Ziaristul Ion Ţîbuleac, tatăl scriitoarei Tatiana Ţîbuleac, s-a stins din viaţă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ziaristul Ion Ţîbuleac, tatăl scriitoarei Tatiana Ţîbuleac, s-a stins din viaţă

Reputatul ziarist Ion Ţîbuleac, tatăl scriitoarei Tatiana Ţîbuleac, stabilită în Franţa, s-a stins din viaţă, joi, 16 ianuarie, la vârsta de 79 de ani, informează Moldpres. Solicitată de agenţie, soţia regretatului jurnalist, Vera Ţîbuleac, a spus că Ion Ţîbuleac a decedat în urma unui atac de cord, la spitalul ”Sfânta Treime” din capitală.

Pe o reţea de socializare, Tatiana Ţîbuleac a menţionat următoarea frază a tatălui său: ”Nu mă tem de moarte, ea să se teamă de mine”.

La rândul său, scriitorul Ion Bradu a subliniat că Ion Ţîbuleac a fost un om drept, cu verticalitate. ”A fost un publicist de forţă. A făcut parte din echipa de aur a revistei ”Cultura”, alături de Dumitru Trifan, Zenovie Reaboşapca, Nicolae Bătrânu, Leonid Busuioc, Victor Teleucă, Chiril Vaculovschi, Serafim Belicov ş.a. Ion Ţîbuleac ştia să spună adevărul. Adeseori părea dur, însă în spatele acestei durităţi, când ajungeai să-l cunoşti cu adevărat, descopereai în el bunătatea, erudiţia, sensibilitatea şi sinceritatea. A publicat versuri în presa periodică, iar opera lui literară adevărată este fiica Tatiana. Dacă nu era Tatiana Ţîbuleac, noi nu intram în literatura europeană”, a remarcat Ion Bradu.

Ion Ţîbuleac s-a născut la 14 iunie 1940 în satul Larga, raionul Briceni. A studiat la Universitatea din Cernăuţi, iar apoi s-a transferat la Facultatea de Filologie, secţia ziaristică a Universităţii de Stat  din Moldova, pe care a absolvit-o cu succes. A lucrat la publicaţiile ”Cultura”, ”Învăţământul Public (în prezent - revista ”Făclia”), ”Femeia Moldovei”, ”Pomicultura şi Viticultura Moldovei” ş.a. A tradus din creaţia unor scriitori din limbile rusă şi ucraineană. 

El va fi înmormântat luni, 20 ianuarie, la  Cimitirul ”Sfântul Lazăr” din capitală.

Similare
RECOMANDĂRI