Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Proiect de lege pentru sancţionarea demnitarilor, inclusiv a preşedintelui ţării

Preşedintele Igor Dodon a fost suspendat pentru a treia oară de la preluarea mandatului. Curtea Constituţională a decis astăzi că şeful statului a încălcat din nou Constituţia, atunci când a refuzat să promulge legea securizării spaţiului informaţional. Astfel, Igor Dodon şi-a pierdut din nou atribuţiile constituţionale, iar interimatul funcţiei de preşedinte va fi asigurat de şeful Legislativului, Andrian Candu.

Potrivit Constituţiei, preşedintele ţării are voie să respingă o singură dată un proiect de lege, dacă Parlamentul îşi menţine votul asupra acelui proiect a doua oară, şeful statului este obligat să-l promulge. Preşedintele Igor Dodon a refuzat de două ori, contrar Constituţiei, să promulge proiectul securizării spaţiului informaţional. Refuzul deliberat al preşedintelui de a-şi onora atribuţiile constituţionale a stat la baza instituirii interimatului funcţiei de şef al statului.

TUDOR PANŢÂRU, preşedintele Curţii Constituţionale: "Preşedintele se află în imposibilitate temporară pentru considerente subiective, lipsă de voinţă de a-şi exercita funcţia în cauză, ceea ce justifică instituirea interimarului funcţiei pentru asigurarea exercitării acestei obligaţii constituţionale".

Este a treia oară de la preluarea mandatului, când preşedintele Republicii Moldova este suspendat temporar din funcţie.

SERGIU SÂRBU, deputat PD: "Sper să fie un ultim precedent, deoarece pentru toată lumea este clar că şeful statului nu mai poate să blocheze procesele democratice din Republica Moldova, nu mai poate să instituie acel blocaj instituţional".

Potrivit majorităţii parlamentare, această situaţie nu mai poate fi tolerată, iar în scurt timp ar putea fi votat un proiect de lege care prevede sancţionarea demnitarilor, inclusiv a preşedintelui ţării în cazul neexercitării atribuţiilor.

SERGIU SÂRBU, deputat PD: "În parlament există înregistrat un proiect de lege ce ţine de amendarea codului penal, la capitolul neexercitării unor atribuţii constituţionale, de către unii demnitari publici. Se află în examinare în comisiile permanente". 

Preşedintele Igor Dodon spune că nu va ceda în faţa majorităţii parlamentare şi nu va promulga legi controversate. Potrivit lui Dodon, legea securizării spaţiului informaţional ar institui cenzura în Republica Moldova şi ar atenta la libertatea de opinie a cetăţenilor.

Legea securizării spaţiului informaţional prevede interzicerea difuzării pe teritoriul Republicii Moldova a ştirilor şi emisiunilor informativ-analitice din Federaţia Rusă. Legea nu presupune intericerea posturilor TV, ci doar a buletinelor de ştiri şi emisiunilor cu caracter politic şi militar.
Similare