ACTUALITATE

VIDEO. Mihai Fifor: Sprijinim înfiinţarea unui batalion mixt

Proiecte comune de securitate şi apărare au fost stabilite astăzi de ministrii Apărării din România şi Republica Moldova. Mihai Fifor se află în prima sa vizită la Chişinău, la invitaţia omologului său Eugen Sturza. Cei doi au reluat discuţiile despre formarea unui batalion militar comun moldo-român şi au convenit că cele două state vor organiza şi operaţiuni comune de instruire a militarilor.

După o discuţie separată şi una în format lărgit cu echipele ministeriale, şeful apărării din Republica Moldova, Eugen Sturza, şi omologul său român Mihai Fifor au convenit că cele două instituţii îşi vor consolida eforturile în dezvoltarea capacităţilor de apărare. Vor pune accentul pe continuarea proiectului de nimicire a pesticidelor din sudul Republicii Moldova, pe instruirea comună a militarilor, dar şi pe participarea în misiuni internaţionale

EUGEN STURZA, ministrul Apărării din Republica Moldova: "Ne dorim să contribuim împreună la securitatea internaţională şi sper ca militarii celor două armate să interacţioneze cât mai des în poligoane de instrucţie şi în misiuni internaţionale de menţinere a păcii."

România şi Republica Moldova ar putea avea totuşi un batalion comun. Proiectul datează din 2015. 

MIHAI FIFOR, ministrul Apărării Naţionale din România: "Sprijinim înfiinţarea unui batalion mixt. Am convenit astăzi să-l ducem la nivel de experţi şi să identificăm zona unde poate fi plasat acest batalion mixt ca reper de activitate. I-am propus domnului ministru Sturza un model de cooperare pe care noi îl avem, pe modelul Tisa. Sper ca foarte curând să livrăm ceva mai mult vizavi de înfiinţarea acestui batalion mixt."
 
Cei doi miniştri au convenit în ceea ce priveşte continuarea  cooperării bilaterale, România rămânând principalul partener în dezvoltarea Armatei Naţionale. Doar în proiectul de nimicire a pesticidelor din sudul Republicii Moldova, România a investit 850 de mii de euro. Bucureştiul a mai oferit expertiză în elaborarea strategiei de apărare a Republicii Moldova şi a primit la studii peste 800 de militari basarabeni.