VIDEO. Investigaţie RISE: Dormea pe unde apuca, până într-o zi când a ajuns patron de firmă-fantomă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Investigaţie RISE: Dormea pe unde apuca, până într-o zi când a ajuns patron de firmă-fantomă

Mihail are 61 de ani şi s-a aliniat în categoria oamenilor săraci. Dormea pe unde apuca, până într-o zi – când a ajuns patron de firmă-fantomă. Visul de a fi businessman nu a durat prea mult. Cei care l-au făcut proprietar au dispărut cu tot cu acte la fel cum au venit – ca un miraj. Când s-a trezit la realitate, în urma firmei n-au rămas decât dosare penale, se arată într-o investigaţie RISE Moldova.

Pe urmele lui Mihail au călcat şi alţi moldoveni. Toţi şi-au vândut identitatea unui grup de interlopi care opera cu „bani murdari”. În urma acestei afaceri cu firme-fantomă, bugetul de stat a fost fentat cu 37 de milioane de lei. Capul grupului criminal este un prosper om de afaceri care deţine companii specializate în vânzări de produse electronice.

MIHAIL GUTIUM, proprietar Gutmihimpex SRL: Au venit şi au zis: Măi băieţi, dacă vreţi să faceţi nişte bani, haideţi şi o să puneţi iscăliturile. De lucru nu era şi mi-a pro pus. Ei, dacă îmi plăteşti, habar de grijă, eu o să pun iscăliturile care trebuie.

Mihail a povestit că nu are o locuinţă, iar când vine în sat înnoptează pe la vecini. Casa părintească este prea veche ca să mai poată locui în ea. Bărbatul nu are un loc de muncă stabil, aşa că în ultimii ani a stat mai mult prin Chişinău în căutarea unei bucăţi de pâine. I-a fost greu. A ajuns şi om al străzii. Într-o zi, la sfârşitul anului 2013, cineva i-a făcut o ofertă. I-a propus să fie patron de firmă.

După ce l-a făcut patron, racolatorul „Oleg” a dispărut cu tot cu acte şi banii promişi. Aşa că din afacere – Mihail Gutium nu s-a ales cu nimic. În schimb firma alături de alte cinci companii – Katrom Grup SRL, Galaton Cris SRL, Marketing Monsters SRL, GL Production SRL, Vetorcom SRL, sunt parte a unui dosar penal pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Proprietarii firmelor sunt persoane interpuse, la fel ca Mihail Gutium, doar că originari din Tiraspol şi Tighina.

Mai multe detalii pe RISE Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI