ACTUALITATE

VIDEO. Diaspora se arată nemulţumită că nu-şi poate exercita dreptul la vot

Disensiuni între reprezentanţii diasporei şi cei ai Comisiei Electorale Centrale. Cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în străinătate se plâng că Guvernul şi CEC-ul îi privează de posibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot şi cer ca înregistrarea prealabilă să le garanteze deschiderea unei secţii de votare mai aproape de casă.

În replică, reprezentanţii CEC spun că înregistrarea prealabilă nu este obligatorie şi reprezintă doar o modalitate pentru autorităţi de a vedea în care ţări sunt concentraţi cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova.
 
Dumitru Vicol este stabilit de mai mulţi ani în Marea Britanie. Tânărul este unul dintre iniţiatorii şi promotorii campaniei „Adoptă un vot”. A venit la întâlnirea organizată de CEC cu reprezentanţii diasporei pentru a le cere autorităţilor ca înregistrarea prealabilă să le ofere siguranţa că vor putea vota în ziua alegerilor.
 
Elena Drăgălin este stabilită în Statele Unite. Ea spune că la fiecare scrutin electoral este nevoită să parcurgă sute de kilometri pentru a ajunge la o secţie de vot.
 
Acum, potrivit legislaţiei, la baza deciziei Guvernului de a deschide o secţie de votare în străinătate stau datele statistice despre numărul de cetăţeni ai Republicii Moldova din ţara respectivă, numărul participanţilor la scrutinul trecut, dar şi numărul de înregistrări prealabile.
 
Reprezentanţii diasporei se arată nemulţumiţi că deşi CEC-ul promovează aplicaţia „Înregistrare prealabilă”, nu le oferă garanţia că vor putea vota.
 
Mai mult, cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în străinătate spun că aplicaţia este una complicată şi greu de accesat.
 
Înainte de alegerile prezidenţiale din 2016 s-au înregistrat peste 3570 de persoane din diasporă. Înregistrarea prealabilă nu este obligatorie, ci reprezintă doar un factor care poate determina Executivul să deschidă secţii de vot în afara misiunilor diplomatice din ţara respectivă.