ACTUALITATE

VIDEO. COVID-19. Mărturiile unui medic de la terapie intensivă: La un moment dat ai senzaţia că nu-i poţi ajuta

post-img

Protejaţi-vă cât de bine puteţi, fiindcă nu ştiţi cum reacţionaţi la coronavirus şi cât vă ajută sistemul imunitar, chiar dacă sunteţi tineri! Este apelul medicilor, care văd lucruri cum nu au mai pomenit în toată cariera. Este incredibil ce poate să facă virusul!, spune Laura Zarafin, unul dintre oamenii care luptă să-i smulgă din ghearele morţii pe bolnavii cu COVID-19, ajunşi în stare gravă la spitalul Colentina, la Terapie Intensivă. Atenţie, urmează o mărturie cutremurătoare, cu un puternic impact emoţional!


 

Dr. Laura Zarafin, medic primar Terapie Intensivă, Spitalul Colentina, Bucureşti: La saturaţii periferice de oxigen foarte mici, de sub 50 la sută, oamenii aceştia sunt conştienţi şi asta e un lucru care te marchează. Unii dintre ei chiar vorbesc. Cer telefonul să vorbească cu rudele apropiate, este ceva foarte greu de explicat. La 80 la sută, în general, se instalează coma. Aceşti oameni sunt perfect lucizi. Eu nu am văzut în 29 de ani de când sunt medic om care să-ţi vorbească la saturaţii de 50 la sută.

Chiar şi cu numai 25 la sută, un pacient foarte tânăr era conştient, dar nu mai putea vorbi. În mod normal, ar fi fost chiar în stop cardiorespirator, povesteşte Laura Zarafin. Medicul vede zi de zi suferinţa trăită conştient, la Terapie Intensivă.

Dintre cei confirmaţi cu SARS-COV-2, cinci la sută ajung la graniţa dintre viaţă şi moarte, la ATI.

Laura ZarafinCei mai mulţi spun că nu le ajunge aerul, după ce le punem masca facială cu oxigen. Ne mai spun că le e sete, cei mai mulţi. Mulţi întreabă de familie. Unii spun că nu mai vor, că nu mai suportă, că nu mai vor masca. Este un tablou destul de şocant pentru orice om, că până la urmă medicii sunt oameni şi ei.

Medicii luptă cu toate armele pe care le au, dar virusul e uimitor. Nu numai că nu moare vara, la temperaturi de peste 40 de grade, dar la unii pacienţi atacă toate organele. Autopsiile făcute la spitalul Colentina în cazul unor tineri cu COVID cu hipertensiune, diabet sau obezitate, fără alte boli grave, au arătat cheaguri masive de sânge în plămâni, dar şi în vasele mici de sânge.

Un studiu a arătat că 68 la sută dintre pacienţi fac mici cheaguri în tot corpul, spune Laura Zarafin, care citeşte tot ce apare despre noua infecţie.