ACTUALITATE

VIDEO. Biroul NATO nu lezează cu nimic neutralitatea Republicii Moldova

De astăzi, la Chişinău şi-a început activitatea Oficiul de Legătură NATO. O misiune a Alianţei Nord Atlantice, însă fără niciun militar. Oficiul NATO este o misiune civilă care va oferi asistenţă şi expertiză autorităţilor de la Chişinău la elaborarea politicilor de securitate. Combaterea atacurilor cibernetice şi a războiului hibrid sunt doar câteva dintre domeniile în care cele două părţi vor începe colaborarea.

Deschiderea oficiului NATO la Chişinău nu lezează cu nimic neutralitatea Republicii Moldova – a fost prima declaraţie spusă răspicat de secretarul general adjunct al NATO, dar şi de premierul Pavel Filip. Misiunea va continua să ofere susţinere pentru proiectele deja existente – cel de evacuare a pesticidelor periculoase de pe teritoriul Republicii Moldova şi cel în care militarii Armatei Naţionale asigură cu trupe operaţiunile KFOR din Kosovo. Pe listă, în aşteptare, mai sunt şi alte proiecte noi.

ROSE GOTTEMOELLER, secretarul general adjunct al NATO: "Acest parteneriat se concentrează pe îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor. Noi nu oferim echipament militar sau armament, noi doar împărtăşim experienţa pe care o avem. Aici, în Republica Moldova, vorbim despre distrugerea chimicalelor, a pesticidelor interzise. Vorbim despre avansarea telemedicinei, aşa încât cei chemaţi să intervină, să poată beneficia de cel mai bun sfat în situaţii de urgenţă, îmbunătăţirea expertizei în apărarea împotriva crimelor informaţionale, a atacurilor cibernetice.”
 
NATO lasă Guvernului de la Chişinău să stabilească domeniile prioritare de colaborare, iar autorităţile spun că în capul listei stă iniţiativa de a contura integritatea teritorială a Republicii Moldova.

PAVEL FILIP, prim-ministru: "Republica Moldova îşi propune să fie mai aproape de NATO, de standardele statelor membre ale alianţei, fără a aduce atingere prevederilor privind neutralitatea ţării. Unul dintre obiectivele importante ale guvernului este să contribuie la rezolvarea conflictului transnistrean şi la sfârşitul situaţiei în care pe teritoriul nostru staţionează trupe militare străine".

Deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău este rezultatul acordului semnat între premierul Republicii Moldova şi secretarul general al NATO încă în noiembrie anul trecut. La 10 zile de la semnare, Parlamentul de la Chişinău a ratificat acordul, care ulterior a fost promulgat şi de fostul preşedinte Nicolae Timofti.