Valeriu Ghileţchi: După alegerile europarlamentare vom vedea la ce putem să ne aşteptăm în următorii 5 ani
Vizualizari:

Valeriu Ghileţchi: După alegerile europarlamentare vom vedea la ce putem să ne aşteptăm în următorii 5 ani

După alegerile în Parlamentul European, vom putea vedea un pic mai clar la ce să ne aşteptăm în următorii cinci ani. Într-o oarecare măsură, Republica Moldova se poate aştepta la anumite schimbări, dar în linii mari nu ar trebui să aibă loc modificări mari pentru că ratificarea Acordului de Asociere a fost o decizie luată nu doar de Parlamentul European, dar şi de statele membre ale UE. Declaraţia aparţine fostul vicepreşedinte al Parlamentului Valeriu Ghileţchi, făcută în cadrul emisiunii „Ţara” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei, transmite IPN.

De asemenea, politicianul nu crede că situaţia internă din Moldova ar putea duce la schimbări majore din partea UE. „Dacă ne dorim un sprijin mai mare din partea UE, un sprijin financiar şi pe alte dimensiuni, e nevoie să avem un Guvern, de dorit un Guvern pro-european cu care instituţiile europene să dialogheze, să revină la acea foaie de parcurs pentru a vedea ce mai avem de făcut, cum vom continua colaborarea noastră”, a menţionat Valeriu Ghileţchi.

Totuşi, politicianul spune că şi-ar dori o retorică mai respectuoasă şi mai îngăduitoare din partea unor europarlamentari faţă de Republica Moldova.

Valeriu Ghileţchi nu anticipează o prezenţă mare la vot din partea cetăţenilor Republicii Moldova, care deţin paşaport român, la alegerile în Parlamentul European. Politicianul explică acest lucru prin faptul că moldovenii nu simt direct deciziile pe care le adoptă instituţiile europene, de aceea nu ies activ la urne. „Dar, în măsura în care vor participa, vom putea şi noi să ne spunem cuvântul în cadrul acestor alegeri europarlamentare”, spune fostul vicepreşedinte al legislativului.

În opinia lui, alegerile în Parlamentul României şi alegerile prezidenţiale de peste Prut vor motiva mai mult alegătorii din Republica Moldova să iasă la vot.

Alegerile în Parlamentul European vor avea loc pe 26 mai.
Similare
RECOMANDĂRI