Ultima zi de înregistrare prealabilă pentru cetăţenii R. Moldova de peste hotare care vor să voteze la alegerile prezidenţiale
Vizualizari:

Ultima zi de înregistrare prealabilă pentru cetăţenii R. Moldova de peste hotare care vor să voteze la alegerile prezidenţiale

Comisia Electorală Centrală atenţionează că astăzi, 16 septembrie, expiră termenul de înregistrare prealabilă pentru cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau îşi au domiciliul în localităţile din stângă Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni, şi intenţionează să voteze la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020.

Conform datelor statistice, până astăzi s-au înregistrat peste 52 mii de cetăţeni cu drept de vot. Cele mai multe solicitări sunt din partea alegătorilor care vor să voteze în Republica Italiană (peste 10 mii), Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (circa 8 mii), Federaţia Rusă (peste 5 800), Germania (peste 5 mii). Menţionăm că înregistrarea prealabilă poate fi făcută atât de cetăţenii care se află fizic peste hotare, cât şi de cei care se găsesc, la moment, în Republica Moldova, dar intenţionează, în ziua votării, să se afle în afara ţării.

Legislaţia electorală stabileşte următoarele criterii pentru constituirea secţiilor de votare în afara ţării: numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripţia naţională, înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în străinătate, informaţiile obţinute de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la autorităţile competente ale ţărilor de reşedinţă privind numărul acestora şi locul aflării lor.

În acest sens, CEC anunţă că a fost elaborat proiectul de hotărâre cu privire la organizarea secţiilor de votare în străinătate pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020. Proiectul de document, care conţine peste 200 de propuneri¸ a fost transmis Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene pentru a fi consultat cu autorităţile ţărilor de reşedinţă în vederea disponibilităţii de deschidere a secţiilor de votare.

Totodată, CEC declină acuzaţiile din partea concurenţilor electorali referitoare la pretinsa fraudare a alegerilor prin intermediul înregistrării prealabile. Comisia este deschisă şi gata să analizeze, conform competenţelor legale, toate probele şi informaţiile ce vor fi prezentate în mod regulamentar la acest subiect. „Îndemnăm actorii politici şi societatea civilă să nu lanseze speculaţii şi false învinuiri, care pot reduce din credibilitatea procesului electoral în sine. În cazul depistării anumitor abateri, acestea vor fi remediate”, se spune în comunicatul CEC.

De menţionat înregistrarea prealabilă are un caracter informativ şi nu impune alegătorilor anumite obligaţii.

Similare
RECOMANDĂRI