ACTUALITATE

UPDATE. Fostul şef al PCCOCS, reţinut pentru 72 de ore pentru îmbogăţire ilicită. Detalii

post-img

UPDATE: După cum au informat sursele TVR MOLDOVA, fostul şef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, a fost reţinut pentru 72 de ore. Procurorii au descins astăzi atât şa domiciliul lui Chitoroagă, cât şi în locuinţele altor trei persoane, într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite.

Temei pentru iniţierea urmăririi penale, care a fost pornită la începutul lunii octombrie curent, au servit investigaţiile jurnalistice apărute anterior.

Potrivit materialelor procesului penal, pe teritoriul unei localităţi din raionul Ungheni, este amplasat un bazin acvatic cu suprafaţa de aproximativ 37 hectare, ce aparţine unei SRL , fondatorii căruia sunt fratele şi naşul de cununie al procurorului. Potrivit, însă, martorilor, în spatele afacerii ar sta însuşi Chitoroagă.

Mai mult decât atât, în cadrul procesului penal a fost stabilit faptul că naşul de cununie al suspectului, cât şi SRL-ul ce-i aparţine au devenit proprietarii mai multor terenuri din preajma bazinului, în unele cazuri în condiţii dubioase.

Potrivit materialelor cauzei penale, în luna septembrie anul 2018, societatea comercială a devenit proprietarul unui teren cu destinaţie agricolă de peste 8,8 ha, situat într-o localitate din raionul Ungheni. Un an mai târziu, acelaşi SRL devine proprietar al unei construcţii de 6800 m.p. şi al unui număr de 5 terenuri agricole cu suprafaţa de peste 42 ha, în altă localitate din acelaşi raion;

La 2 mai 2019, SRL-ul a devenit proprietarul altui teren cu destinaţie agricolă, cu suprafaţa de 0,25 ha, situat în a treia localitate din raionul Ungheni, pe care sunt amplasate construcţii agroindustriale cu suprafaţa de peste 300 metri pătraţi, estimate la valoarea de peste 200 000 lei.

În perioada anilor 2016 - 2018 pe unul din terenurile menţionate mai sus a fost construită o vilă cu suprafaţa de 551,4 metri pătraţi, valoarea căreia a fost evaluată la 2, 8 milioane de lei. La fel, vila menţionată, a fost racordată la energie electrică, valoarea de bilanţ a căreia este de 897 131 lei.

De menţionat este faptul că potrivit declaraţiilor cu privire la venit şi proprietate şi declaraţiilor de avere şi interese personale, procurorul Nicolae Chitoroagă şi membrii familiei sale, pe perioada anilor 2012 - 2018, au obţinut venturi în sumă de 1 991 138,05 mii lei.

Prin urmare, valoarea bunurilor achiziţionate în perioada anilor 2014 până în prezent, depăşeşte substanţial, aproximativ 1 700 000 lei (fără a ţine cont de valoare de piaţa a bunurilor), veniturile legale indicate în declaraţiile de avere şi interese personale.

Nicolae Chitoroagă riscă amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.


Ştire iniţială: 

Fostul şef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, este vizat în acţiuni de urmărire penală, efectuate de către  Porcuratura Anticorupţie.

Informaţia a fost confirmată pentru TVR MOLDOVA de ofiţerul de presă al Procuraturii, Emil Gaitur, dar şi de către Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie. Potrivit unor surse, Chitoroagă a fost reţinut pentru 72 de ore, însă ofiţerul de presă al Procuraturii nu ne-a putut confirma acest lucru, iar şeful PA a declarat că instituţia va veni cu detalii în scurt timp.

Vom reveni cu detalii...

Nicolae Chitoroagă şi-a dat demisia din funcţia de procuror-şef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale în iunie 2019. Acesta spunea că în ultimul timp a existat o presiune foarte mare asupra colectivului instituţiei şi asupra lui inclusiv şi pentru a da posibilitatea instituţiei să activeze într-un mod normal, a hotărât să plece. 

În privinţa presiunilor Chitoroagă nu a vrut să dea nume concrete spunând că PCCOCS îşi exercită acţiunile asupra mai multor categorii de presoane inclusiv din mediul criminal aşa că binevoitori ar fi mulţi, a spus acesta într-o convorbire telefonică pentru TVR MOLDOVA. 

Nicolae Chitoroagă a obţinut funcţia de şef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) în urma unui concurs, după ce a exercitat interimatul din august 2016, dată la care a şi fost creată PCCOCS.