Transnistria. Observatorii militari ASCUND informaţii despre unele exerciţii militare efectuate în Zona de Securitate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Transnistria. Observatorii militari ASCUND informaţii despre unele exerciţii militare efectuate în Zona de Securitate

Reprezentanţii Chişinăului în cadrul Comisiei Unificate de Control anunţă că au propus, în cadrul şedinţei din 10 ianuarie, un mecanism de monitorizare a Zonei de Securitate în corespundere cu angajamentele asumate în baza protocolului semnat în ianuarie 2017, însă delegaţia Tiraspolului a refuzat acest lucru.

„Refuzul reprezentanţilor Tiraspolului de a accepta acest demers a generat dispute aprinse între participanţi. Argumentele prezentate de către delegaţia Republicii Moldova, susţinute şi de către reprezentanţii Ucrainei, ar înlătura deficienţele semnalate anterior şi ar asigura neadmiterea incidentelor în Zona de Securitate”, se precizează în comunicatul Comisiei.

La fel, a fost respinsă şi propunerea delegaţiei Chişinăului de a antrena Misiunea OSCE la elaborarea unui astfel de mecanism de monitorizare. 

În acelaşi timp, delegaţia R. Moldova a prezentat cazuri în care unele aplicaţii militare desfăşurate în Zona de Securitate şi mediatizate inclusiv pe site-urile oficiale, nu se regăsesc în rapoartele observatorilor militari, fapt care a determinat reprezentanţii militari ai Republicii Moldova să nu vizeze asemenea proiecte de acte incomplete. 

Delegaţia Chişinăului s-a referit la termenul îndelungat, pe parcursul căruia părţile nu pot ajunge la un consens pentru unele subiecte importante. 

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Comisia a audiat comandanţii militari cu privire la evoluţia aspectelor plasate în responsabilitatea acestora, a aprobat rapoartele Comandamentului Militar Întrunit pentru perioadele 19-25 decembrie 2018, 26 decembrie 2018-01 ianuarie 2019, 02-08  ianuarie 2019, precum şi Planul măsurilor prioritare ale contingentelor militare ale Forţelor Întrunite de menţinere a păcii pentru anul 2019. 

Comisia Unificată de Control se va reuni în următoarea şedinţă la 17 ianuarie.

Sursa: Radio Chişinău

Similare
RECOMANDĂRI