Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Toţi cetăţenii care vin în R. Moldova prin Aeroportul din Chişinău au dreptul să intre numai după ce trec prin mai multe filtre

Între timp, pe Aeroportul Internaţional Chişinău s-au luat măsuri speciale de securitate. Cetăţenii străini dar şi cei ai Republicii Moldova au dreptul să intre în ţară doar după ce trec prin mai multe filtre şi se confirmă că sunt sănătoşi. La aeroport sunt instalate două termo-scanere care verifică automat temperatura corpului. Unul dintre aparate a fost adus chiar azi. Toţi angajaţii din aeroport şi cei care intră în contact cu pasagerii, lucrează cu mănuşi şi poartă măşti de protecţie.

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: „Primul filtru este unul general, însă al doilea, termoscaner, controlează invidiual temperatura corpului fiecărui călător. În cazul în care la acest ecran persoanele sunt nuanţate într-un roşu intens, atunci pasagerul prezintă un risc de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus”.

Cei care au o temperatură mai mare de 37 de grade sunt trimişi în cabinetul medicului pentru verificări.

MARIUS BALEA, angajat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră: „Medicul intervievează cine e dumnealui, istoricul călătoriei. Să vă spun cinstit, toate persoanele detectate au fost cu hipertensiune arterială deoarece şi la asta scanerul acţionează. Şi al doilea, au consumat alcool.”

Până acum, nici un călător nu a fost declarat suspect de coronovirus. Situaţia a devenit încordată când a aterizat avionul de pe ruta Veneţia-Chişinău. Înainte de a coborî din avion, toţi pasagerii au completat o fişa epidemiologică.

Oamenii spun că s-a instaurat panica in Italia şi toţi se protejează de boală aşa cum pot.

Specialiştii de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică spun că nu este obligatorie instalarea termo-scanerelor la toate punctele de trecere a frontierei. Mai mult, aparatele nici nu ar fi chiar atât de eficiente.

NICOLAE FURTUNĂ, director ANSP: „Marja de depistare nu e tocmai cea aşteptată şi de acea bănuim pe bunul simţ şi autocontrolul fiecărei persoane şi păstrării sănătăţii. Dacă persoana se află în perioada de incubaţie şi nu manifestă semne caracteristice, mă refer la febră, atunci ea va traversa forntiera şi e dreptul persoanei la libera călătorie.”

În ultimele 24 de ore, prin aeroportul din Chişinău, au trecut peste o mie de cetăţeni sosiţi din Italia. Cei mai mulţi au venit din oraşele Verona, Roma, Bologna şi Milano. Experţii spun că peste 99% dintre cazurile de infecţie cu noul tip de coronavirus s-au înregistrat în China. Infecţia se transmite prin inhalarea particulelor din tusea sau strănutul unei persoane infectate sau prin contactul cu o suprafaţă contaminată -  atingerea nasului, gurii sau a ochilor.
 
Similare
RECOMANDĂRI