ACTUALITATE

Tiraspolul refuză să elimine posturile „grănicereşti” din Zona de Securitate. Transnistria a încercat să prezinte o hartă falsificată

post-img

La şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) din 14 februarie Delegaţia Republicii Moldova şi-a expus poziţia asupra unor aspecte legate de respectarea regimului Zonei de Securitate. În documentul adresat celorlalte componente ale Comisiei, delegaţia moldovenească a făcut apel către reprezentanţii Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Misiunii OSCE pentru a condamna acţiunile ilegale ale Tiraspolului care periclitează securitatea în regiune.

Anterior, a fost demascată încercarea părţii transnistrene de a modifica hotarele Zonei de Securitate, prezentând drept „dovadă” o hartă falsificată.

În cadrul dezbaterii subiectelor de pe agendă, delegaţia Republicii Moldova a semnalat din nou instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri” de-a lungul liniei administrative (în total în jur de 22 posturi mobile sau fixe).

Deşi amplasarea acestor structuri militare în Zona de Securitate este interzisă prin Acordul moldo-rus semnat la 21 iulie 1992, delegaţia transnistreană afirmă că posturile „grănicereşti” vor continua să funcţioneze, declinându-şi competenţa de a influenţa eliminarea acestora.

Cu referire la identificarea unei posibile soluţii, conducătorul delegaţiei Federaţiei Ruse I. Uvarov a propus discutarea acestei probleme, dar şi altor subiecte importante la care nu există consens, în cadrul unei şedinţe a copreşedinţilor Comisiei Unificate de Control.

La aceeaşi reuniune, reprezentanţii Misiunii OSCE în Republica Moldova delegaţi în CUC au adus la cunoştinţă evoluţiile înregistrate în activitatea grupului de lucru pentru problema posturilor, care s-a întrunit marţi.

De asemenea, a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situaţia în Zona de Securitate pentru perioada 6 – 12 februarie 2019.

Următoarea întrunire a Comisiei este preconizată pentru 21 februarie curent, la Bender.

TVR MOLDOVA aminteşte că la sfârşitul lunii ianuarie, Comisia Unificată de Control a tras un semnal de alarmă şi a spus că peste Nistru sunt instalate, fără permisiune, posturi mobile de "grăniceri" şi "vameşi".  În doar câteva zile, transnistrenii au amplasat ilegal aşa-numite posturi mobile de "grăniceri" şi "vameşi", la intersecţia unor străzi ce separă oraşul Tighina de satul Varniţa, dar şi la staţia de cale ferată Tighina-2. 

De altfel, în capitala rusă a fost inaugurată fundaţia socio-culturală „Transnistria”, despre care autorităţile separatiste de la Tiraspol spun că ar fi o reprezentanţă a enclavei separatiste în Rusia, lucru de care autorităţile din R. Moldova s-au declarat consternate şi dezamăgite.