Termenul de prescripţie pentru încălcările în trafic, fixate de camere, este de un an
Vizualizari:

Termenul de prescripţie pentru încălcările în trafic, fixate de camere, este de un an

Numărul şoferilor care achită amenzile pentru încălcările fixate de camerele de supraveghere a traficului rutier este în creştere, dar rămâne mic în comparaţie cu scrisorile expediate în adresa conducătorilor auto. Odată ce, în baza scrisorilor, se întocmeşte un proces verbal, rata de achitare depăşeşte 90%, însă o problemă rămâne identificarea şoferilor.

Solicitat de IPN, directorul Serviciului tehnologii informaţionale al MAI, Andrian Şova, a declarat că un mecanism utilizat la identificarea şoferilor care au încălcat Regulamentul circulaţiei rutiere este aplicaţia e-data, care a fost pusă la dispoziţia inspectorilor de patrulare. Cu ajutorul acesteia, de pe telefonul mobil sau alt dispozitiv, poliţistul poate vedea dacă există încălcări, introducând numărul de înmatriculare. Şi aceste verificări au loc în timpul patrulării, în cadrul filtrelor organizate. Odată identificat şoferul, îi este întocmit procesul-verbal cu aplicarea amenzii.

Andrian Şova a precizat că anterior termenul de prescripţie pentru acest tip de încălcări era de trei luni, însă acesta a fost prelungit până la un an. În această perioadă de 12 luni este mai puţin probabil ca un şofer să nu fie supus verificărilor în trafic, explică responsabilul de la MAI.

Andrian Şova spune că se întreprind mai multe măsuri pentru a optimiza procesul de constatare a încălcărilor în trafic, înştiinţarea şoferilor despre aceste încălcări şi achitarea amenzilor. Este planificată extinderea sistemului de monitorizare video, dar şi automatizarea procesului, ca să fie evitat la maximum factorul uman. La fel, se lucrează la o aplicaţie mobilă care să le permită şoferilor să verifice dacă au aplicate amenzi pentru încălcările în trafic, cu posibilitatea achitării online a amenzii în condiţiile în care pe larg este folosită semnătura electronică.

Pe parcursul anului trecut, Inspectoratul Naţional de Patrulare a întocmit 163 de mii procese verbale, dintre care 54% au fost generate de sistemul automatizat. Suma amenzilor achitate este de aproape 56 de milioane de lei.

Similare
RECOMANDĂRI