ACTUALITATE

Studiu: Sistemul mixt de vot este susţinut de electorat doar în proporţie de 26%

Alegerile în Republica Moldova nu sunt libere şi corecte, şi există fraude electorale care influenţează rezultatul final al scrutinului. Concluziile aparţin unui studiu sociologic, desfăşurat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, în perioada martie-aprilie 2019. Totodată, sistemul mixt de vot prin care au fost aleşi, în premieră, deputaţii din actuala legislatura, este susţinut de electorat în proporţie de doar 26 la sută.

În studiul publicat astăzi se arată că numai 19,9% dintre respondenţi cred că alegerile sunt libere şi corecte, în timp ce aproape 61% nu sunt de acord cu această afirmaţie. 

Totodată, puţin peste 47% dintre participanţii la cercetarea sociologică cred că şi în campania electorală au fost multe nereguli. 
 
Întrebaţi şi în ce măsură ar putea influenţa fraudele electorale rezultatul final al alegerilor, participanţii la studiu au răspuns, deloc: în proporţie de 6,6 la sută, puţin: 25,6 procente, mult: 33,5 la sută şi foarte mult: 13%. 
 
 În ceea ce priveşte sistemul de vot, cei mai mulţi, 34% dintre respondenţi, s-au pronunţat în favoarea sistemului proporţional, dar cu deputaţii aleşi pe liste deschise de partid. 26% au ales sistemul mixt de vot, iar 13% pe cel uninominal. 
 
Sociologii au făcut şi unele calcule interesante. Şi-au propus să vadă câte mandate a pierdut sau a câştigat fiecare partid care a ajuns în Parlament, odată cu modificarea sistemului de vot.
 
Sondajul arată că aproape jumătate dintre respondenţi cred că nu au avut loc suficiente consultări publice atunci când s-a trecut la sistemul mixt de vot. Mai mult, acest lucru este confirmat şi de experţi.
 
Legea privind adoptarea sistemului mixt de vot a fost votată de Parlament, în lectură finală, pe 20 iulie 2017 cu votul deputaţilor PD şi PSRM. La alegerile parlamentare din 24 februarie, 50 de deputaţi au fost aleşi în baza listelor de partid şi 51 in circumscripţiile uninominale. Sondajul Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor a fost făcut pe un eşantion de 1.193 de respondenţi şi are o marjă de +/- 3 %.