ACTUALITATE

STUDIU. Aproape jumătate dintre părinţii elevilor din Republica Moldova vor ca aceştia să înveţe în străinătate

Aproape jumătate dintre părinţii elevilor din Republica Moldova vor ca aceştia să înveţe în străinătate, arată un studiu al Institutului de Politici Publice. Chiar şi aşa peste 90 % dintre respondenţi au menţionat că au păreri bune despre învăţământul din Republica Moldova.

Potrivit studiului, aproape 65 % dintre părinţi au o părere destul de bună despre şcoala în care învaţă copiii lor, iar aproape 27 % au o părere foarte bună. Totuşi, aproape jumătate dintre părinţi, ar fi de acord să-şi dea copiii la studii peste hotare.

CALITATEA STUDIILOR ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Ce părere aveţi despre şcoala în care învaţă copilul dvs?

destul de bună - 64,4 %
foarte bună - 26,8 %
proastă - 6,6 %
foarte proastă - 1,5 %

„Trezeşte îngrijorare faptul că unul din doi părinţi, ar dori ca fiul, fiica lor ar dori să înveţe în străinătate. Şi iaşi ne amintim de cele 90 % care au spus că învăţământul nostru este unul foarte bun. Dacă e aşa de bun, de ce aveţi dorinţa asta nestăvilită de străinătate”, a spus ANATOL GREMALSCHI, Institutul de Politici Publice.

Mai mult de jumătate dintre părinţi cred că în prezent, elevii învaţă mai rău ca altădată, iar peste 40 la sută cred că diplomele obţinute în Republica Moldova nu au nicio valoare.

„42 % din părinţi au spus că da aşa este, diplomele de astăzi nu mai au nicio valoare. Evident apare întrebarea, de calitatea suntem mulţimiţi 90 %, dar de rezultat, jumătate spun că rezultatele respectiv nu au nicio valoare”, a spus ANATOL GREMALSCHI, Institutul de Politici Publice.

Acelaşi studiu arată că aproape 80 % dintre părinţi consideră că elevii au nevoie de meditaţii pentru a lua note mai bune. Totodată, 70 % dintre respondenţi cred că sunt lucruri necesare pe care copiii nu le învaţă la şcoală.

„În societatea noastră persistă opinia că de toate este responsabilă şcoala şi şcoala trebuie să înveţe copilul tot, tot, tot ce se întâmplă în viaţă”, a spus ANATOL GREMALSCHI, Institutul de Politici Publice.

Institutul de Politici Publice a realizat studiul prin telefon, în perioada 16-28 ianuarie, pe un eşantion de 400 de respondenţi.