Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Studiile internaţionale arată că libertatea presei în Republica Moldova este în scădere

Democraţia şi libertatea presei din Republica Moldova în context regional şi internaţional a fost subiectul discutat de mai mulţi experţi din străinătate, de la organizaţia Freedom House şi mai mulţi jurnalişti din Republica Moldova, în cadrul unui club al jurnaliştilor de investigaţie. Experţii au comentat şi cazul tragic în care o jurnalistă din Afganistan a fost împuşcată mortal acum două zile.

„Cazul tragic care s-a întâmplat în Afganistan, unde o jurnalistă a fost ucisă, arată cât de gravă este situaţia la capitolul libertatea presei şi securitatea jurnaliştilor în lume. Aceste probleme sunt şi în Republica Moldova şi ar trebi să ne pună în gardă şi ar tebui să ne facă să fim atenţi, să încercăm să luptăm, pentru a menţine acxeastă liebrtate şi a elimina orice caz de presiune asupra jurnalistului”, spune Cornelia Cozonac,  organizator şi preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice.
 
Experţii de la Freedom House au evaluat libertatea presei la nivel global.
 
„Atunci când jurnaliştii sunt atacaţi şi supuşi violenţei, cum ar mai putea face ştiri, când ştiu că viaţa lor e în pericol? Este o profesie cu un înalt grad de respect. Pentru că este periculos, tot mai puţini oameni vor alege această profesie şi tot mai puţin acces vom avea la informaţie de calitate”, spune Marc Behrendt, director de programe pentru Europa şi Eurasia, Freedom House.
 
Studiile internaţionale arată că libertatea presei în Republica Moldova este în scădere pe an ce trece.
 
„În lume sunt mai mulţi jurnalişti, care unii au fost omorâţi, asupra altora s-au făut presiuni, se întâmplă şi în Republica Moldova, este bine că nu avem cazuri grave, dar avem cazuri de hărţuire, atacuri verbale, ameninţări cu moartea, ameninţări cu răfuiala fizică”, mai spune Cornelia Cozonac.
 
Potrivit clasamentului mondial al libertăţii presei, Republica Moldova ocupă locul 91 dintr-un total de 180 de ţări, în acest an, faţă de locul 81, ocupat în 2018.
Similare
RECOMANDĂRI