Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Societatea civilă solicită respectarea "Liniilor Roşii" în reglementarea conflictului transnistrean

Prezenţa trupelor ruseşti, tergiversarea negocierilor în formatul 5+2 sau cedările necondiţionate ale Chişinăului. Sunt doar câte dintre îngrijorările societăţii civile, care a lansat astăzi un apel public privind respectarea "Liniilor Roşii" în reglementarea conflictului transnistrean de către autorităţile Republicii Moldova.

Mai multe organizaţii neguvernamentale au semnat un un apel public prin care constată o evoluţie îngrijorătoare în procesul de reglementare transnistreană.

Semnatarii documentului susţin că în timp ce regiunea transnistreană este un "teritoriu ocupat", potrivit Constituţiei, autorităţile de la Chişinău trebuie să se comporte ca atare.

Cea mai mare problemă rămâne prezenţa trupelor ruseşti, militarizarea continuă a regiunii, dar şi desfăşurarea exerciţiilor militare în stânga Nistrului. Doar în 2017 au avut loc 150 asemnea exerciţii, comparativ cu 48 în 2016.

O altă problemă sunt negocierile în formatul 5+2 care ar trebui să se desfăşoare pe poziţii sincronizate şi de recunoaştere implicită a restabilirii suveranităţii Republicii Moldova. Experţii s-au referit şi la facilităţile economice de care beneficiază cei din stânga Nistrului prin programele partenerilor externi, dar şi la alegerile parlamentare din acest an care vizează şi raioanele de est.

Semnatarii declaraţiei au punctat mai multe probleme în soluţionare conflictului transnistrean, dar au venit şi cu o listă de recomandări.

Declaraţia a fost susţinută de mai multe organizaţii neguvernamentale, oameni de cultură şi ştiinţă, politicieni şi jurnalişti. Documentul rămâne deschis pentru a fi semnată şi de alţi susţinători.
Similare
RECOMANDĂRI