Siegfried Mureşan: R. Moldova trebuie să modifice legislaţia privind numirea CSM, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Siegfried Mureşan: R. Moldova trebuie să modifice legislaţia privind numirea CSM, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia

Republica Moldova trebuie să modifice legislaţia privind numirea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Despre acest lucru spune europarlamentarul Siegfried Mureşan, care anunţă că acesta este unul dintre amendamentele pe care le depus ieri la Raportul Parlamentului European privind implementarea anuală a Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. 

"Conform actualelor prevederi legislative, membrii CSM pot fi aleşi din rândul profesorilor de drept, fiind desemnaţi de membrii Parlamentului. Riscul unui control politic este amplificat de această prevedere legislativă cu atât mai mult cu cât acum preşedintele CSM poate fi ales din rândul tuturor membrilor, nu doar al judecătorilor din Consiliu. De aceea, noi, Parlamentul European, cerem modificarea acestei legi ţinând cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi de principiul democratic al separaţiei puterilor în stat", spune europarlamentarul.

Oficialul anunţă că a mai depus şi alte amendamente:

" - Uniunea Europeană furnizează cel mai mare sprijin financiar pentru Republica Moldova dintre toţi partenerii internaţionali; cu toate acestea, observăm o campanie continuă de dezinformare şi denigrare a Uniunii din partea unor politicieni de la guvernare. Aceste atacuri la adresa Uniunii Europene subminează implementarea Acordului de Asociere şi relaţiile UE - Moldova. 

- Aşteptăm, la următoarele alegeri din Republica Moldova, o mai mare transparenţă în procesul de formare a coaliţiilor de guvernare. Este important ca majoritatea guvernamentală să reflecte dorinţa oamenilor exprimată prin vot.

-  Rămânem îngrijoraţi de puterile pe care le are Parlamentul Republicii Moldova de a numi judecători la Curtea Supremă de Justiţie, care rămâne controlată politic.

- Republica Moldova trebuie să încurajeze o competiţie puternică şi corectă între candidaţii la alegerile prezidenţiale, iar acest lucru nu este posibil fără un sistem sănătos şi transparent de finanţare a partidelor şi a candidaţilor la alegerile prezidenţiale.

Toate aceste solicitări din amendamentele depuse de mine contribuie la o mai bună implementare a Acordului de Asociere dintre UE şi Moldova, la o mai mare apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi la o întărire a democraţiei în Moldova, în beneficiul cetăţenilor săi", anunţă oficialul. 

Raportul Parlamentului European, cu amendamentele depuse, va fi supus la vot în Comisia pentru afaceri europene, apoi în plenul Parlamentului European, la începutul lunii octombrie.
Similare
RECOMANDĂRI