Sergiu Litvinenco: Procedura de delegare a lui Viorel Morari la PG este ilegală
Sursa foto:ipn.md Vizualizari:

Sergiu Litvinenco: Procedura de delegare a lui Viorel Morari la PG este ilegală

Deputatul fracţiunii PAS Sergiu Litvinenco susţine că decizia noului procuror general Alexandr Stoianoglo de a-l delega pe şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, la Procuratura Generală, este ilegală. Parlamentarul afirmă că legislaţia prevede expres în ce situaţii are loc delegarea într-o perioadă de până la o lună şi temeiul care este prevăzut în Legea cu privire la Procuratură nu este întrunit în cazul acestei delegări. Aprecierile au fost expuse în platoul Jurnal TV.

Sergiu Litvinenco susţine că are anumite rezerve legate de integritatea lui Viorel Morari, precum şi faţă de revenirea acestuia la Procuratura Anticorupţie, atunci când s-a întâmplat. Însă, deputatul spune că pe timpul când Viorel Morari s-a aflat în funcţia de şef la Procuratura Anticorupţie, instituţia a avut anumite mişcări, în special, pe dosare de rezonanţă cum ar fi sechestrul asupra averii fostului lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, anunţarea acestuia în căutare internaţională, dosarul legat de compania „Metalferos”, dosarele pornite împotriva unor „judecători corupţi”. „Având în vedere că săptămâna trecută domnul Morari a anulat ordonanţa de neîncepere a urmării penale a finanţării externe a Partidului Socialiştilor, avem toţi indicii să presupunem că, totuşi, Alexandr Stoianoglo, având în vedere că a făcut ceea ce a făcut (n.r.: a iniţiat controlul la Procuratura Anticorupţie (PA) şi la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze speciale (PCCOCS), cu delegarea şefului PA Viorel Morari la Procuratura Generală şi), este o persoană apropiată de Igor Dodon”, a declarat deputatul.

Fostul deputat Alexandru Petcov consideră că în situaţia actuală, când a fost delegat de către procurorul general la Procuratura Generală, Viorel Morari se victimizează pentru că ar fi înlăturat de la şefia Procuraturii Anticorupţie după ce a anulat ordonanţa de neîncepere a unui dosar pe subiectul finanţării din exterior a Partidului Socialiştilor. „Eu, spre deosebire de alţii, nu cred în aşa-numita victimă în persoana procurorului Viorel Morari din câteva considerente. (...) Această persoană, Viorel Morari, deţine rolul principal în mai multe dosare nu cu tentă politică, dar chiar politice. Dacă luăm biografia dânsului din 2014 o să vedem „dosarul Antifa”, care este unul pur politic. Morari, în 2014, a instrumentat dosarul acelei maşini blindate de la Banca de Economii care a ars la Ialoveni, cu tot cu documentaţia privind furtul miliardului. S-a auzit ceva despre rezultate?”, se întreabă Alexandru Petcov. În opinia lui, pentru asemenea dosare el trebuia să fie demis şi condamnat , iar pentru noul procuror va fi un test în ceea ce priveşte deciziile legate de Viorel Morari, scrie IPN.

Fosta deputată Stela Jantuan susţine că în ultimii ani anume PA şi PCCOCS au fost executorii de bază ale regimului Plahotniuc pentru instrumentarea nu doar a dosarelor economice, dar şi celor politice. „PA condusă de Viorel Morari a fost prezentă în toate dosarele de sonoritate şi politice, şi economice. Noi am uitat ce însemna PA şi ce însemna PCCOCS şi acum noi spunem că acest domn Morari, care este pur şi simplu un om de conjunctură, pentru că s-a folosit de situaţia când s-a schimbat guvernarea, a început să deschidă nişte dosare pe care trebuia să le deschidă încă începând din 2015”, a declarat Stela Jantuan. În opinia ei, acţiunile actualului procuror general sunt perfect legale.

Amintim că ieri, Procuratura Generală a anunţat că procurorul-şef al PA, Viorel Morari, va fi delegat pe termen de o lună la PG, iar procurorul-şef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, va reveni în funcţia sa de procuror în Procuratura Anticorupţie. Totodată, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea de către două grupuri de procurori a unui control complex al activităţii celor două procuraturi specializate.
Similare
RECOMANDĂRI