ACTUALITATE

Şeful Delegaţiei UE: Organele de drept din R. Moldova suferă în continuare de reputaţia creată în trecut

post-img

Organele de drept din R. Moldova suferă în continuare de reputaţia creată în trecut. Această opinie este împărtăşită de şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Potrivit Infotag, miercuri, în cadrul unei conferinţe online dedicate reformei poliţiei, el a remarcat că această reputaţie "pare destul de sumbră - instruire insuficientă, probleme cu echipamentul, corupţia etc.".

"Au fost luate măsuri importante pentru îmbunătăţirea situaţiei în aceste domenii: au fost introduse noi programe de pregătire, a fost creată o subdiviziune anticorupţie. Dar în ciuda acestui fapt, rămân multe de făcut. Accentul este clar şi pus de ministerul de profil, de Inspectoratul General al Poliţiei", a spus Michalko.

În legătură cu reforma, diplomatul a menţionat că "acum trebuie schimbată percepţia publică a poliţiei - de la o organizaţie a puterii într-o instituţie orientată către servicii în beneficiul cetăţenilor RM". 

"Trebuie să vedem poliţia nu ca o forţă, ci ca o formaţiune în slujba populaţiei. Au trecut zilele vechiului regim, când implicarea poliţiei adesea avea drept scop să-i intimideze pe oameni, să demonstreze forţa. Va fi corect să notăm că în acele zile poliţia nu era altceva decât o ramură armată a guvernării", a spus el.

Michalko a subliniat că "într-o societate democratică modernă, poliţia poartă răspundere pentru apărarea cetăţenilor şi a intereselor publice", ea trebuie "să interacţioneze cu organizaţiile societăţii civile, cu mass-media şi publicul larg".

"Aceasta înseamnă că poliţia este parte a întregului, care ar trebui să se ghideze de standarde comune de transparenţă, etică. Şi fiecare colaborat, prin munca sa, creează imaginea poliţiei", a spus diplomatul.

Potrivit lui, anul 2019 a devenit "o perioadă a schimbărilor majore: s-au schimbat trei guverne şi, respectiv, conducerea Inspectoratului".

"Acest lucru duce la faptul că fiecare angajat îşi pune întrebarea: care sunt priorităţile reale ale activităţii, care este rolul său. Această situaţie creează o anumită îngrijorare referitoare la ritmul reformei, dar aici cred că trebuie intensificat procesul de schimbări, de dezvoltare, indiferent de situaţia politică", a spus Michalko.

El consideră că "poliţia trebuie să se apropie de cetăţeni, să acorde atenţie pregătirii ofiţerilor inferiori, să se concentreze pe investiţii pentru stimularea salariilor", ceea ce este deosebit de important în contextul pandemiei.