ACTUALITATE

Scanner de ultimă generaţie, lansat astăzi la postul vamal Ocniţa-feroviar. Poate detecta bunurile din garnitura de tren aflată în mişcare

post-img

Postul vamal ”Ocniţa – feroviar” dispune, începând de astăzi, de unul dintre cele mai performante scannere existente actualmente pe piaţă. Este vorba despre sistemul de scanare ”Nuctech TMRF 6010”, destinat inspectării mărfurilor transportate pe cale feroviară. Datorită parametrilor tehnici superiori, instalaţia permite detectarea tuturor tipurilor de bunuri nedeclarate din garnitura de tren aflată în mişcare, indiferent de modalitatea tăinuirii sau camuflării.

Echipamentul a fost inaugurat astăzi în cadrul unei ceremonii oficiale.

Scanerul este donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în cadrul unui proiect de asistenţă tehnică cifrat la 5,7 milioane de dolari. Tot în cadrul aceluiaşi proiect, postul vamal ”Aeroportul Internaţional Chişinău” a fost dotat, în luna mai, cu un scanner de model ”Nuctech TMXT 2080AD” pentru inspectarea bagajelor de cală. Astfel, pentru construcţia scannerului de la Ocniţa au fost alocate 4,5 milioane dolari, iar instalarea celui de la aeroport a costat 1,2 milioane dolari.

În intervenţia sa, Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie le-a mulţumit partenerilor chinezi pentru susţinerea continuă a eforturilor de îmbunătăţire a capacităţilor antifraudă ale Vămii moldoveneşti. ”Creşterea fluxurilor comerciale implică, în mod inerent, şi creşterea eventualelor riscuri de fraudare. Iată de ce, este important să devenim mai eficienţi, să ne diversificăm instrumentele de control şi să prevenim potenţiale prejudicii sau ameninţări pentru securitatea regională.”, a specificat Vitalie Vrabie.

Vicepremierul Cristina Lesnic a menţionat: ”Guvernul Republicii Moldova investeşte în sectorul de securitate şi îmbunătăţirea serviciilor prestate. Utilizarea tehnologiilor moderne va oferi posibilitatea de a exclude erorile şi de a spori eficienţa printr-un control vamal eficient, corect şi într-un termen rezonabil. Sperăm că această experienţă va fi replicată în timp pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ne exprimăm gratitudinea partenerilor de dezvoltare, în special, autorităţilor chineze, care au făcut din acest proiect o iniţiativă reală, pusă la dispoziţia Serviciului Vamal.”

La rândul său, E.S., Zhang Yinghong a declarat: ”Guvernul chinez acordă o atenţie sporită menţinerii relaţiilor calde cu Republica Moldova. Consolidarea şi cooperarea dintre China şi Moldova reprezintă o politică consecventă a Guvernului Chinei. Iar furnizarea echipamentelor de inspecţie vamală constituie rezultatul cooperării ambelor părţi în cadrul unui proiect de importanţă majoră. Implementarea proiectui va permite accelerarea tranzitului transfrontalier, combaterea contrabandei şi colectarea integrală a veniturilor la buget. Toate acestea demonstrează că, implementarea tehnologiilor moderne are un rol important în eficientizarea actiuvităţii sistemului vamal.”

”Utilizarea echipamentelor de testare a containerelor combate în mod eficient infracţiunile de contrabandă şi transportul de articole ilegale, arme şi explozibile, accelerând trecerea frontierei. Sper ca acest proiect să deschidă calea pentru cooperări mai largi cu autoritatea vamală moldovenească şi va contribui la dezvoltarea economică şi comercială dintre China şi Moldova.”, a subliniat în alocuţiunea sa Vicepreşedintele companiei chineze Nuctech, Li Jianmin.”

Proiectul a fost realizat în baza Acordului interguvernamental dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză, încheiat la 10 iulie 2013 şi schimbului de note dintre guvernele celor două state din data de 13 octombrie 2016 şi 10 noiembrie. Contractul privind livrarea şi instalarea echipamentelor a fost semnat la Chişinău, de către Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie şi Consilierul economico-comercial al Ambasadei Chinei la Chişinău, Song Xuejun, în data de 11 noiembrie 2017.

Primul scaner staţionar a fost donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în anul 2015, fiind instalat în postul vamal ”Leuşeni”.