Şase grădiniţe din Chişinău vor fi reabilitate, inclusiv în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şase grădiniţe din Chişinău vor fi reabilitate, inclusiv în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile

Primăria municipiului Chişinău a semnat astăzi primul contract de achiziţie cu antreprenorul care a câștigat concursul (primul tender / pe lotul 4) pentru furnizarea serviciilor privind reabilitarea edificiilor a şase grădiniţe din municipiul Chişinău, în cadrul proiectului „Eficienţa energetică (EE) şi reabilitarea termică a clădirilor din Chişinău”.

Astfel, în decursul următoarelor 12 luni, instituţiile de învăţământ preşcolar nr.34, nr. 112, nr. 127, nr.146, nr. 167 şi nr. 225, vor beneficia de lucrări de reabilitare şi renovare, inclusiv măsuri integrate în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile. Proiectul prevede izolarea exterioară a clădirilor (pereţi, acoperiş, subsol); înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilaţie mecanică cu recuperarea căldurii; înlocuirea sistemelor termice; înlocuirea echipamentelor de gătit vechi din blocul alimentar; instalarea reţelei de iluminat interior pe bază de LED-uri; instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică; instalarea de sisteme termice solare pentru generarea DHW; sisteme de contorizare inteligentă etc. 

Aceste activităţi fac parte din cadrul primei tranşe a proiectului, care presupune, de asemenea, termoizolarea a 23 de clădirii - instituții publice: grădinițe, licee, școli sportive, spitale. În prima fază, au fost analizate peste 300 de instituții și selectate acele obiective care aduc pierderi la bugetul municipal, prin irosirea neeficientă a alocărilor financiare anuale pentru consum și facturile de întreținere.   

Valoarea totală proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu susținerea financiară a partenerilor de dezvoltare, BERD(10 mil, împrumut), BEI (10 mil, împrumut) și Fondul pentru energie E5P (5 mil grant).

În cadrul evenimentului, primarul general, Ion Ceban, a menţionat că municipalitatea a depus eforturi maxime pentru implementarea acestui proiect, care a este unul aşteptat de către beneficiarii finali.

„După o perioadă îndelungată, astăzi, Primăria Capitalei semnează contractul cu antreprenorul care a câștigat licitaţia (primul tender / pe lotul 4). Este un proiect primordial din motivul că beneficiarii nemijlociţi ai acestuia, sunt cei – 2314 copii din cele 6 grădiniţe din municipiul Chişinău, care au fost selectate. Este un prim pas și sperăm că în continuare vom realiza și celelalte obiective ce priveşte termoizolarea clădirilor instituţiilor publice, educaţionale şi de menire socială.

E de menţionat că pe parcursul lunii octombrie, Primăria municipiului Chişinău va lansa licitațiile pentru celelalte 3 loturi (furnizarea serviciilor privind reabilitarea termică a clădirilor), unde sunt incluse 3 spitale, 14 licee/școli sportive. 
 
Similare
RECOMANDĂRI