ACTUALITATE

Săptămâna prevenirii cancerului de col uterin. Medicii încearcă să convingă femeile să îşi facă testul citologic

În Republica Moldova este marcată săptămâna de prevenie a cancerului de col uterin. Unul dintre obiective este informarea şi sensibilizarea populaţiei privind importanţa screening-ului cervical, precum şi a vaccinării contra infecţiei cu virusul papilomei umane. Pe plan Mondial, cancerul de col uterin ocupă locul doi, după cancerul mamar, în cadrul tumorilor maligne la femei.

Campania "Păstrează sănătatea, fă testul citologic", îşi propune să informeze femeile din Republica Moldova despre metodele de prevenire a cancerului de col uterin.

DIANA VALUŢĂ şef unitate de screening: „Metodele de prevenire sunt foarte simple, rapide, ieftine şi sunt asigurate de medicina de familie absolut gratis pentru toate femeile asigurate sau neasigurate si prevăd recoltarea testului citologic Babeş Papa Nicolau”.

Procedura poate fi făcută atât la centrele medicale de stat cât şi la cele private, începând de la vârsta de 25 de ani. Screeningul se face cel puţin o dată la 3 ani.

ULIANA TABUICA, şef Centrul de Colposcopie: „Coloscopia in sine este o procedură nedureroasă, este exact ca senzaţie ca o investigare ginecologica, doar că poate un pic mai multă, dacă vorbim despre examinare, iar dacă e să vorbim despre tratament, noi îl facem sub anestezie locală, unele se fac la anestezia totală, deci, senzaţiile sunt nedureroase”.

Potrivit medicilor de la Insitutul Mamei şi Copilului din Chisinau, campania dă roade, iar numărul femeilor care îşi fac testul citologic a crescut în ultimii ani cu circa 30 la sută.

DIANA VALUŢĂ şef unitate de screening: Este un rezultat modest, dorinta noastra si scopul este de a investiga toate femeile, cel putin la nivel de 70 la sută, dar asta tot este o cifră bună.Tradiţional în societate este frica că acest test va depista obligatoriu un cancer, care o să schimbe şi o să copleşească viaţa lor, sănătatea, calitatea vieţii”.

Un studiu realizat în 2017, arată că femeile din regiunea de Sud a Republicii Moldova sunt mai puţin informate despre efectuarea testului Papanicolau. Specialiştii susţin că orice maladie poate fi prevenită, dacă persoanele se adresează la medic de la apariţia primelor simptome.  

ULIANA TABUICA şef Centrul de Colposcopie: „Unele schimbări pe colul uterin pot să fie despistate prin paptest sunt şi unele simptome, care ar trebui să împingă femeile să meargă la o examinare, asta sunt sângerările după contactul sexual, sau sângerări care nu se încadrează într-o normalitate, atât la femeile tinere care au încă ciclul menstrual, cât şi cele care sunt în menopauză”.


Multe dintre femei susţin că le e frică sau nu au timp să-şi facă  screening cervical. Altele sunt însă mai responsabile.

În Republica Moldova, doar în anul 2018, circa 360 de femei au fost depistate cu cancer de col uterin iar 160 au murit din cauza acestei maladii. Peste 4 mii de bolnave sunt acum în evidenţa medicilor de familie.