Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sancţiuni drastice pentru utilizarea şi comercializarea pungilor şi a veselei din plastic

Un mediu mai curat, fără plastic. Parlamentul de la Chişinău a aprobat un proiect ce prevede sancţiuni drastice pentru utilizarea şi comercializarea pungilor şi a veselei din plastic. Astfel, se doreşte scoaterea completă din uz a plasticului şi înlocuirea lui cu materiale biodegradabile.

Potrivit autorilor proiectului, pungile şi vesela din plastic sunt extrem de toxice în procesul arderii şi reprezintă o sursă enormă de poluare.

„Aceste pachete, aceste pahare sunt utilizate o singură data, sunt aruncate şi ajung în solurile noaste, în ape. le-am utilizat câteva minute, dar poluează în următorii 10 ani sau chiar mai mult. ele nu pot fi reciclate şi trebuie eliminate din circuit”, a spus DUMITRU ALAIBA, deputat PAS, autor proiect .

Astfel cei care vor continua sa vândă pungi sau veselă din plastic vor fi sancţionaţi cu amenzi până la 12 mii de lei.

„Mărimea sancţiunilor este de 60-90 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi 120-240 unităţi convenţionale pentru juridice. Agentul constatator fiind ministerul de interne şi protecţia consumatorului”, a spus Dumitru Alaiba.

De la 1 ianuarie 2019 a fost complet interzisă comercilizarea pungilor din plastic, iar de la 1 ianuarie 2021 va fi interzisă şi comercilizarea  farfuriilor, paharelor, tacâmurilor sau a beţişoarelor de unică folosinţă, cu excepţia celor biodegradabile.

 
Similare
RECOMANDĂRI