Rise Moldova: Laboratorul de Fake News (III). Site-uri de ştiri false, înregistrate de o „companie” inexistentă cu sediul în Franţa
Sursa foto:Rise.md Vizualizari:

Rise Moldova: Laboratorul de Fake News (III). Site-uri de ştiri false, înregistrate de o „companie” inexistentă cu sediul în Franţa

Pro-CooperationMD este numele unei organizaţii, cu sediul în Franţa, care a înregistrat mai multe site-uri de ştiri false în Registrul domeniilor din Federaţia Rusă – Reg.ru. Potrivit unei noi investigaţii Rise Moldova, de pe paginele web anonime au fost lansate zeci de noutăţi neadevărate despre faptul că: armata rusă va lupta cu COVID-19 în România, ţările europene şi-au închis hotarele pentru doi ani sau că un deputat moldovean a decedat într-un accident rutier.

RISE Moldova a aflat că, în Franţa, nu există nicio companie cu denumirea Pro-CooperationMD, iar providerul de hosting din Rusia a recunoscut că, aşa-numita „organizaţie franceză” nu a prezentat careva acte sau probe care să confirme existenţa acesteia în calitate de întreprindere.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a blocat peste 60 de site-uri de fake news, în perioada stării de urgenţă. Cu mai multe luni în urmă, am solicitat SIS să ne informeze dacă a identificat persoanele din spatele portalurilor de fake news.

Răspunsul SIS: […] În partea ce vizează identificarea posesorilor site-urilor prenotate, acest fapt este un proces complex şi continuu, deoarece toate sunt înregistrate pe nume fictive […] . 

Printre site-urile blocate de SIS se numără: r.news-romania24h.xyz, news-romania24h.info, add-news-ro.info, portal-news.info şi edu-news.website. 

Site-ul a fost înregistrat de providerul de hosting şi registratorul de domenii Reg.ru, iar organizaţia care a solicitat înscrierea în registru se numeşte: opg Pro-CooperationMD.

Conform unui extras al domeniului, proprietara paginii web are sediul în Franţa, însă nu este indicată adresa completă, cu denumirea oraşului şi a străzii. În secţiunea date de contact este trecut un număr de telefon francez, inactiv, şi această adresă de e-mail: pro-userjack1@mail.md.

Jurnaliştii de la RISE au făcut 
mai multe căutări avansate după contul Google AdSense, Publisher ID: 7530693347425879, dar şi Registrele de domenii din diferite ţări. Rezultatul – peste zece domenii sunt conectate de Pro-CooperationMD. Printre acestea se numără libertatea-presei.xyz şi stiri-actuale.xyz.

În continuare, au fost consultate registrele publice din Franţa şi nu am găsit nicio organizaţie cu denumirea „Pro-CooperationMD”. Citeşte în continuare, pe rise.md, ce a declarat reprezentantul Reg,ru, întreabat dacă, la etapa de înregistrare a domeniilor, aşa-zisa companie franceză a prezentat careva dovezi despre existenţa sa ca entitate juridică

Similare
RECOMANDĂRI