Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Reţea modernă de iluminare stradală la Bilicenii Vechi, Sângerei, cu sprijinul guvernului american

Locuitorii satului Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, au motive de bucurie. Cu sprijinul guvernului american, prin intermediul USAID, a fost instalată în sat o reţea modernă de iluminare stradală. Pe lângă economia de energie, sistemul dă mai multă siguranţă celor aproape o mie de cetăţeni.

Majoritatea străzilor din satul Biliceni erau în beznă. Era o asdevărată aventură se te deplasezi noaptea iar furturile din gospodării erau numeroase. Sătenii au decis că problema iluminatului este prioritară. Astfel, prin Programul USAID - Comunitate Mea, s-a găsit finanţare iar în sat s-a făcut lumina. 

"Înaite era beznă, copii nu se puteau juca, tinerii nu puteau facea o plimbare, nu se vedea ce este în spate şi ce este înaite. Era întuneric, lumea nu era în siguranţa, erau furturi, hoţii prin sat, acum mai rar. Păsări se furau, acum nu se fură.  Vin de la oraş, de la lucru, noaptea, iluminare e bună", spun localnicii.

S-au instalat peste 200 de corpuri de iluminat de tip LED pe o lungime de peste 7 kilometri şi jumătate. Sistemul a costat peste 82 de mii de dolari, din care 50 de mii de la USAID şi 32 de mii, contribuţia locală. 

DANIEL ŞERBAN, directorul programului "Comunitatea Mea": "Au fost selectate 20 de localităţi, Biliceni a fost una dintre ele, iar astăzi cu mândrie. Biliceni, localitate campioană inagurează sistemul de iluminat public stradal. Coloborarea cu Primăria Biliceni, eforturile uriaşe, care cetăţenii le-au făcut şi le fac în continuare, cred că este un exemplu de mobilizare şi pentru alte activităţi din Republica Moldova".

Lucrările vor continua până la sfârşitul anului pe încă 12 km de drum. Pe lângă proiectul de infrastructură, prin intermediul Programului "Comunitatea Mea", Primăria Biliceni a mai beneficiat de asistenţă tehnică pentru a face activitatea funcţionarilor mai eficientă, mai transparentă şi responsabilă faţă de cetăţeni.
Similare
RECOMANDĂRI