Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova se menţine în topul statelor cu o rată mare a cazurilor de suicid

Republica Moldova se menţine în topul statelor cu o rată mare a cazurilor de suicid. Potrivit datelor Inspectoratului Naţional pentru Securitate Publică, numărul celor care-şi pun capăt zilelor e în continuă creştere, iar rata medie a sinuciderilor e cu 20 la sută mai mare decât cea europeană. Azi, de ziua mondială a Prevenirii Suicidului, membrii organizaţiei nonguvernamentale Linia Verde au îndemnat oamenii să fie atenţi la cei din jur şi să le acorde ajutor celor care au nevoie de sprijin moral.

În primele opt luni ale acestui an s-au înregistrat 279 de sinucideri, cu aproape 20 de cazuri mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În creştere, de la 451 la 560, e şi numărul celor care au încercat să-şi pună capăt zilelor. Sunt cifre alarmante, spune fondatorul asociaţiei "Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului".

LIUBA CEBAN, fondator, Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului: „Este o cifră destul de mare dacă să ne uităm la ceea ce se întâmplă în toată lumea, noi suntem în topul ţărilor cu rata de suicid înaltă. 1,2 cazuri pe zi. Asta ar însemna că zilnic la fiecare 40 de minute cineva în Republica Moldova serios lupă cu gândul suicidului.”

Timp de nouă ani la ONG-ul "Linia Verde de Prevenire a Suicidului" au apelat peste 6 000 de persoane.

CRISTINA DOROFTEI, consilier, Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului: „De la unul -două persoane, putem să avem şi 8 persoane, au fost şi 10 persoane care am avut pe zi. Ceea ce îi uneşte pe toţi este durerea sufletească pe care o au.”

LIUBA CEBAN, fondator, Linia Verde pentru Prevenirea: „Se acumulează diferit, din traume, din dezamăgiri, din izolare, din situaţii complicate care nu sunt două la fel. Pensionarii sunt în grupul nr 1 la capitolul suicid la noi în ţară. Grupul tinerilor 18-30 de ani este pe al doilea loc la capitolul pierderea vieţii prin suicid.”

Astăzi în parcul Grdănina Publică Ştefan Cel Mare voluntarii au împărţit pliante şi au îndemnat tinerii să găsească mereu soluţii pentru a depăşi problemele dificile ale vieţii. Voluntarilor li s-au alăturat elevi de la o şcoală profesională. Ei spun că au cunoscut persoane care aveau de gând să-şi pună capăt vieţii.

La nivel mondial, se înregistrează 700 de mii de sinucideri pe an – una  la 100 de decese. La fiecare 40 de secunde se sinucide câte un om.
 
Similare
RECOMANDĂRI