Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova ar putea fi circumscripţie electorală separată la alegerile din România

Republica Moldova ar putea deveni circumscripţie electorală separată la alegerile din România. Iniţiativa aparţine unor deputaţi de la PSD, Mişcarea Populară şi ai grupului minorităţilor naţionale din Parlamentul de la Bucureşti. Autorii propun ca românii din stânga Prutului să aleagă doi deputaţi şi un senator în Forul Legiuitor al României.

Proiectul de lege prevede adăugarea unei circumscripţii electorale pentru românii cu reşedinţa sau domiciliul în Republica Moldova. Astfel, numărul de circumscripţii electorale ar urma să crească de la 43 la 44.

Circumscripţiei din stânga Prutului ar urma să-i revină un mandat de senator şi două mandate de deputat. Autorii mai propun formarea unui birou electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu reşedinţa sau domiciliul în Republica Moldova. Iniţiativa legislativă, semnată de deputaţii Constantin Codreanu de la PMP, Adrian Solomon - PSD şi Silviu Vexler, de la grupul minorităţilor naţionale, a fost înregistrată în Senatul României.

Legea actuală prevede că românii din Republica Moldova pot delega în Parlamentul de la Bucureşti un singur deputat şi un senator. Parlamentul României este unul bicameral, format din Senat şi Camera Deputaţilor.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI