ACTUALITATE

Reprezentantul OMS în Republica Moldova a identificat o serie de nereguli în gestionarea crizei pandemice din regiunea transnistreană

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova a identificat o serie de nereguli în gestionarea crizei pandemice din regiunea transnistreană. S-a constat că atât protocoalele de tratament cât şi cele de identificare a coronavirusului nu coincid cu cele recomandate de OMS. Cristina Lesnic, viceprim-ministru pentru reintegrare, a cerut convocarea imediată a platformei bilaterale pentru sănătate, în vederea soluţionării acestor probleme.

Reprezentantul Organizaţie Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova a făcut, pe 6 mai, o vizită în regiunea transnistreană, în urma suspiciunilor exprimate de Chişinău privind gestionarea greşită a situaţiei sanitare din zonă. În urma verificărilor la mai multe spitale şi la un laborator din Tiraspol, unde se fac teste Covid-19, reprezentantul OMS a găsit mai multe nereguli.

„Sistemul de laborator supravegherea şi evaluarea riscurilor gestionarea cazurilor prevenirea şi controlul infecţiilor comunicarea privind riscurile logistică achiziţii şi aprovizionare. Instruirea personalului aici mă refer la echipele medicale la utilizarea echipamentului medical dar şi la detectarea virusului de tip nou”, a spus CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare.

Reprezentantul OMS a recomandă îmbunătăţirea procedurilor  laboratorului de analize dar şi instruirea personalului care ia probele. În regiunea separatistă sunt înregistrate peste o mie de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dar veridicitatea acestei informaţii este pusă la îndoială de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova.

„Laboratorul din Tiraspol nu este acreditat materialul biologic la încăputatul evoluţiei pandemice a fost transmis către laboratorul ANSP sau cele private în care a fost verificate care a fost situaţia, noi avem nevoie să revenim la masa de negocieri ca să înţelege în ce mod putem interveni pentru a ajuta cetăţenii din regiunea transnistreană”, a spus CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare.

Recomandările formulate de OMS nu au caracter obligatoriu, aşa că autorităţile constituţionale de la Chişinău au făcut un apel la negocieri către separatiştii de la Tiraspol.

„Dimineaţă am transmis în adresa Tiraspolului misiunii OSCE în R. Moldova dar şi partenerilor din formatul 5+2 setul de recomandări formulat de către OMS. Chemăm în mod repetat la masa de negocieri pe domeniul ocrotirii sănătăţii pentru a identifica acele soluţii cuprinzătoare ce ne-ar oferi o predictibilitate”, a spus CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare.

În regiunea transnistreană locuiesc aproximativ 320 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Mulţi au poliţe medicale eliberate de autorităţile constituţionale de la Chişinău dar nu pot beneficia de asistenţă medicală de calitate după ce regiunea a fost izolată, ilegal,  începând cu 17 martie şi au fost restricţionate trecerile de pe un mal al Nistrului pe altul.